Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista sopimuksen jäsenmaissa, mukaan lukien Suomessa. Yksityinen henkilö voi tehdä valtiota vastaan valituksen, jos hän katsoo valtion rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta itseään koskevassa asiassa. Myös ryhmät, kansalaisjärjestöt ja muut sopimusvaltiot voivat valittaa tuomioistuimeen. Valituksen edellytyksenä on, että kaikki kansalliset oikeussuojakeinot on jo käytetty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että loukkauksesta on nostettava kanne ensin käräjäoikeudessa ja lisäksi kaikki tehokkaat muutoksenhakukeinot tulee käyttää. Lisäksi ihmisoikeusloukkauksen on kohdistuttava valittajaan itseensä.

Oikeusapu tarkoittaa sitä, että vähävarainen yksityinen henkilö voi saada valtion varoista kokonaan tai osittain kustannettua oikeudellista apua. Tietyissä tilanteissa oikeusapua voidaan myöntää henkilön varallisuudesta riippumatta. Valtion varoista kustannetun oikeusavun tarkka termi on julkinen oikeusapu. Sitä tarjoavat niin asianajajat, lakimiehet kuin julkiset oikeusavustajatkin. Oikeusapua voi saada kaikkiin oikeudellisiin asioihin aina oikeudenkäynnistä pienimuotoisempien oikeudellista neuvontaa kaipaavien asioiden hoitoon. Oikeusapu on turvattu sekä perustuslaissa sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valittaneelle henkilölle voidaan myöntää oikeusapua. Hakemus oikeusavusta tehdään suoraan ihmisoikeustuomioistuimelle, joka myös tekee päätöksen sen myöntämisestä. Hakemusta ei voi kuitenkaan tehdä vielä valituksen yhteydessä. Oikeusapu voidaan myöntää vasta siinä vaiheessa, kun tuomioistuin on pyytänyt valituksen kohteena olevan valtion hallitukselta vastineen asiassa. Lainoppineen avustajan käyttö on suositeltavaa kuitenkin kaikissa käsittelyn vaiheissa, vaikka esimerkiksi itse valituksen laatimiseen maksuttoman oikeusavun saaminen ei ole mahdollista. Mikäli oikeusapua myönnetään, se kattaa lakimiehen palkkion, matkakulut, päivärahat sekä muut välttämättömät ja välittömät kulut. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa