Minilex - Lakipuhelin

Millä edellytyksin oikeusapua saa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapua annetaan valtion varoin henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa, ja joka taloudellisen asemansa vuoksi ei kykene itse suorittamaan sen hoitamisen vaatimia menoja. Oikeusavun saaminen perustuu siis oikeusavun hakijan taloudelliseen asemaan. Oikeusapuun oikeutettuja ovat näin ollen henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa taikka koti- tai asuinpaikka toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa. Oikeusapua annetaan edellä mainituista edellytyksistä riippumatta kuitenkin myös sellaiselle henkilölle, jonka asia käsitellään Suomen tuomioistuimessa tai jos oikeusapuun on muu erityinen syy.

Lisäksi oikeusapu on toissijainen oikeusturvavakuutukseen nähden. Oikeusapua ei siis pääsääntöisesti anneta, jos hakijalla on kysymyksessä olevan asian kattava oikeusturvavakuutus. Tuomioistuin voi kuitenkin myöntää oikeusavun siltä osin kuin kustannukset ylittävät vakuutusyhtiön korvausvelvollisuuden ylärajaksi määritellyn enimmäiskorvausmäärän. Edellytyksenä on, että hakija esittää oikeusaputoimiston antaman selvityksen hänen taloudellisista olosuhteista sekä selvityksen asian käsittelyn edellyttämistä välttämättömistä toimenpiteistä. Lisäksi oikeusavun myöntämiseen tulee olla erityisiä syitä ottaen huomioon oikeusavun saajan oikeusturvan tarve sekä asian laatu ja laajuus.

Oikeusapua ei kuitenkaan anneta yhtiöille tai yhteisöille. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi saada oikeusapua elinkeinotoimintaansa koskevassa muussa kuin tuomioistuinasiassa vain silloin, jos siihen on erityinen syy ottaen huomioon toiminnan laatu ja laajuus, elinkeinonharjoittajan taloudellinen ja henkilökohtainen tilanne ja olosuhteet kokonaisuudessaan.

Taloudelliset edellytykset ja oikeusavun hakeminen

Ennen kaikkea oikeusavun saamiseen liittyy kuitenkin taloudellisia edellytyksiä. Oikeusapu voidaan kustantaa valtion varoista joko kokonaan tai osittain, jolloin oikeusavun saajalle määrätään hänen taloudellisen asemansa perusteella omavastuuosuus. Hakijan taloudellinen asema, jonka perusteella oikeusapu annetaan korvauksetta tai omavastuuosuutta vastaan, arvioidaan tekemällä laskelma hakijan käyttövarasta eli hänen kuukausittain käytettävissä olevista varoistaan. Käyttövara lasketaan hakijan ja hänen aviopuolisonsa tai hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän kuukausittaisten tulojen, välttämättömien menojen ja elatusvelvollisuuden perusteella. Jos hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa tai jos puolisot ovat toistensa vastapuolina tai asuvat pysyvästi välien rikkoutumisen vuoksi erillään, oikeusapu määräytyy vain hakijan taloudellisen aseman perusteella.

Käyttövara lasketaan vähentämällä kuukausittaisista nettotuloista kohtuulliset asumismenot, päivähoitomaksut, elatusapumaksut, ulosottosuoritukset sekä velkajärjestelyn maksuohjelman mukaiset suoritukset. Lisäksi käyttövaran laskemisessa otetaan huomioon henkilöllä mahdollisesti olevat lapset. Oikeusapua annetaan siis henkilölle, jonka käyttövara ja varallisuus eivät ylitä valtioneuvoston asetuksella tarkemmin vahvistettavaa määrää. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin huomioon otettavista tuloista ja menoista sekä elatusvelvollisuuden vaikutuksesta käyttövaraa laskettaessa, varallisuuden huomioon ottamisesta sekä niistä perusteista, joita noudatetaan määrättäessä oikeusapua saaneen omavastuuosuus.

Oikeusapua haetaan joko suullisesti tai kirjallisesti oikeusaputoimistolta. Hakijan tulee oikeusapua hakiessaan esittää selvitys taloudellisista olosuhteistaan sekä asiasta, johon tarvitsee oikeusapua. Myös henkilön avustaja voi tehdä oikeusapuhakemuksen henkilön puolesta. Oikeusapua tarjoavat oikeudenkäyntiasioissa julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat sekä muissa asioissa julkiset oikeusavustajat. Julkiset oikeusavustajat työskentelevät valtion oikeusaputoimistoissa, jotka sijaitsevat yleensä samoilla paikkakunnilla kuin käräjäoikeudet. Oikeusapu tulee kuitenkin erottaa käsitteellisesti yleisestä oikeudellisesta neuvonnasta, jota esimerkiksi lakimiehet voivat halutessaan antaa myös veloituksetta kenelle tahansa. Eräät asianajo- ja lakiasiaintoimistot antavatkin alustavaa tai muuten vähäistä neuvontaa ilmaiseksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Oikeusavun saajan on ilmoitettava oikeusaputoimistolle taloudellisissa olosuhteissaan tapahtuvista muutoksista.

- Yksittäisessä asiassa oikeusapuun katsotaan lukeutuvan kaikki tarpeelliset oikeusavustajan toimenpiteet, eli esimerkiksi neuvonta ja asiakirjojen laatiminen.

Varoitukset

- Oikeusapua ei anneta muun muassa silloin, jos asialla on hakijalle vain vähäinen merkitys, tai jos oikeusapu olisi selvästi tarkoituksetonta hakijalle siitä koituvaan hyötyyn verrattuna.

- Oikeusapua ei myöskään myönnetä silloin, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta oikeudellisesta asiasta aiheutuvat kulut on mahdollista saada korvattua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]