Minilex - Lakipuhelin

Kannattaako ottaa oikeusturvavakuutus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusturvavakuutuksen tarkoitus on korvata oikeudenkäynnistä yleisissä tuomioistumissa aiheutuvia kuluja vakuutusehtojen mukaisesti. Oikeusturvavakuutus ei ole pakollinen vakuutus. Vakuutusehdot riippuvat vakuutuksenantajasta ja voivat vaihdella. Tyypillisesti vakuutukseen liittyy omavastuuosuus ja enimmäiskorvaus. Korvattavat kulut on usein rajattu joihinkin tiettyihin asioihin ja tilanteisiin. Oikeusturvavakuutus on tyypillisesti liitetty muihin vakuutuksiin, kuten kotivakuutukseen ja autovakuutukseen. Se, kannattaako oikeusturvavakuutuksen ottaminen, riippuu tilanteesta.

Oikeudenkäyntikulut voivat nousta tapauksittain varsin korkeiksi, moniin tuhansiin euroihin. Suurin osa kuluista muodostuu yleensä oikeudellisen avustajan, kuten asianajajan palkkioista. Oikeusturvavakuutus on tarkoitettu pääasiallisesti juuri avustajan käytöstä johtuvien kustannusten korvaamiseen. Jos oikeusriitaan ajaudutaan, on selvää, että vakuutuksesta voi olla hyötyä. On kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, että vakuutuksen omavastuuosuus ja sen korvauskaton ylittävät summat tulevat itse maksettaviksi.

Oikeusturvavakuutukseen sitouduttaessa on tärkeää tietää, millaisia oikeudellisia kiistoja vakuutus korvaa. Yleensä korvataan tyypillisiä riita-asioita ja rikosasian yhteydessä esiintyviä korvausvaatimuksia, jotka rinnastuvat riita-asioihin. Korvaukset eivät kuitenkaan koske kaikkia mahdollisia oikeuskiistoja. Oikeusturvavakuutuksen ehdoissa on voitu rajata monia asioita koskevat kiistat korvauksen ulkopuolelle. Tällaisia rajoituksia voivat olla esimerkiksi muihin kiinteistöihin kuin vakituiseen asuntoon liittyvät rajoitukset ja työsuhteeseen tai perhesuhteisiin liittyvät rajoitukset. Samoin voi olla rajattu asian valmistelusta korvattavia kustannuksia tai varsinaisen oikeudenkäynnin ulkopuolella syntyviä kustannuksia. On hyvä huomata, että vain poikkeuksellisesti korvataan kuluja, jotka toinen osapuoli joutuu maksamaan vastapuolelle hävittyään riidan.

Korvausaikaa on usein rajoitettu siten, että ennen vakuutuksen ottamista syntyneitä riitoja ei korvata. Tämä rajoitus voi jatkua esimerkiksi parin vuoden ajan vakuutuksen ottamisesta siten, että parin vuoden aikana riitoja ei korvata, jos niiden peruste on syntynyt ennen vakuutuksen ottamista. Riidan peruste voi olla esimerkiksi asuntokaupan tekeminen. Tällöin ainoastaan täysin vakuutuksen voimassaoloaikana syntyneet riidat korvataan.

Valtio voi eräissä tilanteissa myötää oikeusapua oikeudenkäynnin kulujen kattamiseksi. Jos henkilöllä on oikeusturvavakuutus, se on ensisijainen oikeusapuun nähden. Oikeusapu on tarkoitettu vain henkilöille, joiden tulot alittavat tietyn rajan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]