Minilex - Lakipuhelin

Julkinen oikeusapu - palkkio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Julkisessa oikeusavussa voidaan erottaa kaksi eri tilannetta jotka ovat yksityiselle avustajalle suoritettava palkkio ja julkiselle oikeusavustajalle suoritettava palkkio. Palkkion maksaminen määräytyy avustajan esittämän selvityksen perusteella. Yksityiselle avustajalle suoritettava palkkio muodostuu käytettävän ajan perusteella. Kohtuullinen palkkio koostuu tarpeellisiin toimenpiteisiin käytetyn ajan perusteella. Tähän kuuluvat kulut, jotka muodostauvat muun muassa asiaan valmistautumisesta, suullisesta käsittelystä tuomioistuimessa, tuomioistuimen päätöksen tiedoksiantamisesta päämiehelle ja päätöksen läpikäynnistä päämiehen kanssa.

Palkkiota maksetaan myös matkustamisesta oikeudenkäyntiin tai avustamisen kannalta välttämättömästä matkustamisesta ja odottamisesta. Asian laatu ja laajuus vaikuttavat toimenpiteistä tulevan palkkion määrään. Palkkio koostuu asian laatuun ja laajuuteen nähden hyväksyttävistä toimenpiteistä seuranneista kuluista. Yksityinen avustaja voi myös vaatia palkkionsa vähimmäispalkkiona.

Yksityisen avustajan palkkiota voidaan myös korottaa tai alentaa. Palkkiota voidaan korottaa enintään 20 %:lla esimerkiksi tehtävän poikkeuksellisen vaikeuden takia. Myös 50 %:n korottaminen on mahdollista viikonloppuna tapahtuvista pakkokeinokäsittelyistä tai vastaavista asioista johtuen. Palkkion alentaminen voi tapahtua monesta eri syystä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tilanne, jossa avustajalla on useita samanlaisia toisiinsa liittyviä asioita hoidettavana, jos niiden oikeudenkäyntiaineisto on suureksi osaksi yhtenäinen. Myös avustajan toiminnalla on väliä. Hyvän asianajotavan vastainen toiminta voi johtaa palkkion alentamiseen. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi, jos avustaja on tarpeettomasti pitkittänyt oikeudenkäyntiä.

Avustaja voi kuitenkin jäädä ilman korvausta, jos tuomioistuin katsoo, että asian hoitamisessa on ollut erittäin vakavia laiminlyöntejä. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos muutoksenhaku on selvästi tarpeeton. Palkkion maksaminen määräytyy yksityisen avustajan esittämän selvityksen perusteella.

Julkisen oikeusavustajan palkkio

Julkisella oikeusavustajalla ei ole oikeutta palkkioon tai kulukorvaukseen, koska oikeusavun antaminen kuuluu hänen virkatehtäviinsä. Jos oikeusavunsaaja joutuu korvaamaan osan julkisen oikeusavustajan kuluista tai vastapuoli joutuu jutun hävittyään korvaamaan avunsaajan oikeudenkäyntikuluja, maksetaan korvaus valtiolle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]