Minilex - Lakipuhelin

Miten oikeusapupäätökseen voi hakea muutosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusaputoimiston tekemä oikeusapupäätös voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi ratkaisupyynnöksi nimetyllä muutoksenhakukeinolla. Ratkaisupyyntö on tehtävä kolmenkymmenen päivän kuluessa oikeusaputoimiston päätöksen tiedoksi saamisesta, kuitenkin ennen kuin pääasian ratkaisu on tullut lainvoimaiseksi. Oikeusavun hakijan on toimitettava ratkaisupyyntö päätöksen tehneelle oikeusaputoimistolle. Ratkaisupyyntö on tehtävä kirjallisesti ja siinä on ilmoitettava se päätös, johon haetaan muutosta sekä miltä osin ja millä perusteella hakija on päätökseen tyytymätön.

Oikeusaputoimisto voi ratkaisupyynnön johdosta tai omasta aloitteesta itsekin oikaista tekemäänsä oikeusapupäätöstä. Oikeusapupäätöksestä on tämän jälkeen ilmoitettava oikeusavun hakijalle. Päätös voidaan toimittaa hakijan ilmoittamaan postiosoitteeseen ja hakijan katsotaan saaneen päätöksen tiedoksi seitsemäntenä päivänä päätöksen lähettämisestä. Jos oikeusaputoimisto ei ratkaisupyynnön johdosta muuta päätöstään tai ei hyväksy kaikkia muutosvaatimuksia, on ratkaisupyyntö toimitettava tuomioistuimeen jatkokäsittelyä varten.

Oikeusaputoimiston on viipymättä toimitettava ratkaisupyyntö sen tuomioistuimen tutkittavaksi, jossa pääasia on käsiteltävänä tai jonka toimivaltaan pääasian tutkiminen kuuluu. Jos pääasian käsittely tuomioistuimessa on päättynyt eikä muutoksenhakua varten säädetty aika ole kulunut umpeen, ratkaisupyyntö on toimitettava asiaa viimeksi käsitelleen tuomioistuimen tutkittavaksi.

Jos oikeusapupäätös koskee sellaista asiaa, jota ei voida saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi, tai asiaa, jota koskevasta päätöksestä valitetaan suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ratkaisupyyntö toimitetaan sen hallinto-oikeuden tutkittavaksi, jonka tuomiopiirissä oikeusapupäätöksen tehnyt oikeusaputoimisto sijaitsee. Epäselvyyksien välttämiseksi on lisäksi säädetty, että se tuomioistuin, jolle oikeusaputoimisto on ratkaisupyynnön toimittanut, on aina toimivaltainen tutkimaan asian. Näin ollen merkitystä ei ole sillä, katsooko tuomioistuin itse olevansa toimivaltainen käsittelemään ratkaisupyynnön.

Ratkaisupyyntö käsitellään tuomioistuimessa lähtökohtaisesti pääasian yhteydessä eli siis sen asian, jota varten oikeusapua on haettu. Tuomioistuimen on kuitenkin käsiteltävä kiireellisesti erikseen oikeusavun myöntämistä, muuttamista ja lakkaamista koskeva asia. Tuomioistuin ratkaisee, onko ratkaisupyynnössä esitetyt muutosvaatimukset hyväksyttävä vai hylättävä. On syytä huomata, että tuomioistuin voi muuttaa oikeusapupäätöstä myös ratkaisupyynnön tekijän vahingoksi. Jos tuomioistuin ei ole hyväksynyt ratkaisupyynnössä esitettyjä muutosvaatimuksia sellaisenaan tai jos se on muuttanut oikeusapupäätöstä ratkaisupyynnön tekijän vahingoksi, voidaan myös tuomioistuimen ratkaisuun hakea muutosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]