Minilex - Lakipuhelin

Maahanmuuttajan oikeus oikeusapuun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavulla tarkoitetaan sitä, että henkilö voi saada apua oikeudellisten asioiden hoitamista varten valtion varoilla. Hänelle myönnetään siis avustaja tai asianajaja, jonka palkkio maksetaan valtion varoista joko kokonaan tai osittain. Tällaista apua annetaan siis henkilölle, joka tarvitsee oikeudellista apua ja joka ei taloudellisen asemansa vuoksi kykene siitä itse suoriutumaan. Tällaiseen oikeudelliseen apuun katsotaan kuuluvaksi neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä lisäksi avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa sekä vapautus eräistä asian käsittelyyn liittyvistä menoista. Oikeusavun myöntäminen riippuu hakijan tuloista, varallisuudesta ja menoista. Niiden perusteella lasketaan, onko hakija oikeutettu oikeusapuun joko kokonaan tai osittain valtion varoista.

Maahanmuuttajilla on lähtökohtaisesti oikeus saada oikeusapua samalla tavalla kuin Suomen kansalaisillakin. Sillä on kuitenkin merkitystä, mistä maasta maahanmuuttaja tulee. Euroopan sisältä tulevilla on pääsääntöisesti laajempi oikeus oikeusapuun kuin muualta tulleilla, sillä heille on säädetty oikeudesta saada oikeusapua. Muualta tullut voi saada apua, mikäli hänen asiansa on käsittelyssä Suomalaisessa tuomioistuimessa tai jos hän muusta syystä tarvitsee oikeusapua. Tällaisessa tilanteessa tuomioistuin voi myös määrätä oikeusavun myöntämisestä ilman edellytystä taloudellisen tilanteen selvittämisestä. Kuitenkin oikeusavun määrä ja laatu on aina arvioita tilannekohtaisesti maahanmuuttajasta riippuen.

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa. Helpoiten apua saa, kun menee oikeusaputoimistoon ja selittää oman tilanteensa. Sieltä ohjataan auttavan asiamiehen puheille, joka ryhtyy asiaa hoitamaan. Oikeusaputoimistossa apua antavat niin julkiset oikeusavustajat kuin asianajajatkin. Yksityiseltä asianajajalta apua haetaan samalla tavalla kuin oikeusaputoimistostakin, mutta kannattaa kuitenkin varmistaa, että heidän toimistonsa hoitaa myös oikeusapujuttuja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]