- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Oikeusapua voi saada myös avoerotilanteissa. Oikeusapua voidaan antaa oikeudellisen asioiden hoitoa varten henkilölle, joka ei taloudellisen asemansa vuoksi voi suorittaa oikeudellisen asian hoitamisen vaatimia menoja. Oikeusapua on oikeudellinen neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisissa. Oikeusapuun kuuluu siis kaikki avustaminen tuomioistuimessa kuten muukin oikeudellinen avustaminen toimenpitein ja neuvoin, kuten asiakirjojen laadinta ja sopimus- tai sovintoneuvotteluissa avustaminen. On kuitenkin huomattava, että avoeroa ei voi hakea tuomioistuimessa eikä avopuoliso voi vaatia tuomioistuinta määräämään yhteiselämän lopettamisesta kuten avioliittoon kuuluvassa avioerossa. Avoliitto on suhde, joka perustuu varallisuusoikeudellisille sopimuksille, eli sitä koskevat sopimusoikeudelliset periaatteet, kuten esimerkiksi sopimusten sitovuus ja yhdenvertaisuus.
On olemassa kahdenlaisia avoliittoja, eli lailla sääntelemätön tai lailla säännelty avoliitto. Lailla säännelty, eli avoliittolain sääntelemä avoliitto koskee avopuolisoita, jotka ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhteistaloudessa tai heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa ollut lapsi. Tällöin avoeron sattuessa toteutetaan avoliittolain mukainen yhteistalouden purkaminen eli omaisuuden erottelu, eli avopuoliso voi hakea pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelemiseksi avoerossa. Avoliittoihin, jotka eivät asetu tämän määritelmän alle, ei sovelleta avoliittolakia, vaan tällaista avoliittoa kohdellaan varallisuusoikeudellisena sopimussuhteena, jossa pätee avopuolisoiden väliset sopimukset muun muassa omaisuuden omistussuhteista.
Oikeusapua voi saada avoeron hoitamiseen, muun muassa pesänjakajan määräämiseen vaatimissa kuluissa, jos henkilö ei taloudellisen asemansa vuoksi sitä kykene itse hoitamaan. Oikeusavun taloudelliset edellytykset riippuvat henkilön käyttövaroista ja varallisuudesta, jotka lasketaan hänen ja hänen avoliitonomaisissa olosuhteissa elävän tulojen, välttämättömien menojen ja elatusvelvollisuuden perusteella. Jos avopuolisot asuvat välien rikkoontumisen takia pysyvästi erillään, ei avopuolison varallisuutta oteta huomioon vaan oikeusapu lasketaan hakijan oman taloudellisen aseman perusteella.
Jos avoliitto ei ole avoliittolain määritelmän mukainen avoliitto, ei siihen sovelleta avoliittolain mukaista yhteistalouden purkamista. Lailla sääntelemättömässä avoliitossa ei voi hakea pesänjakajan määräämistä ratkaisemaan omaisuuden erottelukiistoja, toisin kuin lailla säännellyssä avoliitossa. Avoliitto on puolisoiden keskinäinen eräänlainen varallisuusoikeudellinen sopimussuhde, joten myös avoero hoidetaan avopuolisoiden kesken siitä sopimalla ja viime kädessä siviilioikeudellisen periaatteiden pohjalta, eli tavallisesti kumpikin saa avoerossa omaisuuden jaossa itselleen kuuluvan omaisuuden. Tuomioistuimen apuun voidaan kuitenkin joutua turvatutumaan myös lailla sääntelemättömässä avoerossa perusteettoman edun palautuksen, omistusoikeuden vahvistamisen tai kumoamisen, vahingonkorvauksen, hallinnan palautuksen, velkomuksen tai sopimuksen kohtuullistamisen tai oikeustoimen pätemättömyyden johdosta, jolloin kyseessä on tavallinen riita-asia. Niihin on mahdollista saada oikeusapua hakijan taloudellisten edellytysten ollessa sen mukaiset. Oikeusapu vapauttaa edunsaajan velvollisuudesta suorittaa palkkio avustajalle, joka on määrätty oikeusapuna ja palkkio käännös- tai tulkkausavusta. Lisäksi se vapauttaa käsittelymaksusta, toimituskirjamaksusta tai erillisten kustannusten korvauksesta pääasiaa käsittelevässä viranomaisessa. Oikeusapua haetaan oikeusaputoimistosta ja oikeusaputoimisto päättää, myönnetäänkö henkilölle oikeusapua.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.