Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu avioerossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapu tarkoittaa sitä, että henkilölle myönnetään valtion varoista kokonaan tai osittain oikeudellista apua asiaan, jonka hoitamisesta aiheutuvia kustannuksia hänellä ei itsellään ole mahdollisuutta maksaa taloudellisen asemansa vuoksi. Oikeusapua voi saada moniin erilaisiin oikeudellisiin asioihin, myös avioeroasian hoitamiseen. 

Oikeusavun myöntämiselle on tietyt kriteerit, ja sen saaminen ratkaistaan jokaisen hakijan kohdalla erikseen. Oikeusapua voi hakea suoraan oikeusaputoimistosta, joko käymällä paikan päällä tai täyttämällä sähköisen lomakkeen. Hakijalta kysytään hänen varallisuustietojansa, muun muassa ansiotulojen määrää ja muuta omaisuutta, sekä esimerkiksi elatukseen liittyviä asioita, ja hänen asumisestaan aiheutuvia kuluja. Oikeusavun saamiselle on asetettu tietyt rajat, jotka koskevat henkilön kuukausitasolla käytettävissä olevia varoja. Oikeusapua annetaan siis henkilölle, jonka käyttövara ja varallisuus eivät ylitä valtioneuvoston asetuksella tarkemmin vahvistettavaa määrää. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin huomioon otettavista tuloista ja menoista sekä muun muassa elatusvelvollisuuden vaikutuksesta käyttövaraa laskettaessa ja omavastuuosuudesta. Hakijan tulee oikeusapua hakiessaan antaa selvitys myös siitä asiasta, jonka hoitamiseen hän oikeusapua tarvitsee.

Hakijan taloudellisen aseman ja käyttövaran perusteella määritellään se, saako hakija oikeusapua ilmaiseksi vai omavastuuosuutta vastaan. Oikeusapua ei kuitenkaan yleensä myönnetä, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta asian kulut voidaan korvata. Jos kuitenkaan oikeusturvavakuutus ei kata kaikkia kuluja, voidaan oikeusapua myöntää yli menevälle osalle. Oikeusapu kattaa yksittäisessä asiassa kaikki oikeusavustajan toimenpiteet, jotka ovat tarpeellisia eli esimerkiksi neuvonta ja asiakirjojen laatiminen. Oikeusapua voidaan myös rajata kattamaan vain tietyt toimenpiteet.

Oikeusapua tarjoavat oikeudenkäyntiasioissa julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat sekä muissa asioissa julkiset oikeusavustajat. Oikeusapu on hyvä käsitteenä kuitenkin erottaa yleisestä oikeudellisesta neuvonnasta, jota esimerkiksi lakimiehet voivat halutessaan antaa myös ilmaiseksi kenelle tahansa. Eräät asianajo- ja lakiasiaintoimistot antavatkin alustavaa tai muuten vähäistä neuvontaa ilmaiseksi, jos neuvonta ei johda varsinaiseen toimeksiantoon.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Hakijan taloudellisen aseman arvioinnissa otetaan huomioon hänen kuukausittain käytettävissä olevat varansa ja varallisuutensa, eli hakijan ja hänen avio- tai avopuolison kuukausittaiset tulot, välttämättömät menot, varallisuus ja elatusvelvollisuus.

- Valtion oikeusaputoimistot, joissa julkiset oikeusavustajat työskentelevät, sijaitsevat yleensä samoilla paikkakunnilla kuin käräjäoikeudet.

Varoitukset

- Oikeusavun saajan tulee ilmoittaa oikeusaputoimistolle, mikäli hänen taloudelliset olosuhteensa muuttuvat.

- Oikeusapua ei yleensä myönnetä silloin, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta oikeudellisesta avusta aiheutuvat kustannukset on mahdollista saada korvattua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]