Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu yksinhuoltajalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavulla tarkoitetaan valtion tarjoamaa oikeudellista apua niille, jotka sitä tarvitsevat ja joilla ei ole taloudellisia valmiuksia suorittaa oikeudellisesta avusta johtuvia menoja. Käytännössä valtio maksaa lakimiehelle tämän oikeudellisista palveluista oikeusapua tarvitsevan puolesta. Hakijan taloudellinen asema arvioidaan sen mukaan, kuinka paljon varoja hänellä on kuukausittain käytössä. Oikeusavun tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon myös oikeusapua tarvitsevan puolison käyttövarat kuukaudessa. Jos oikeusavun hakijalla on huollettavia, hänen tuloistaan vähennetään tietty summa lasta kohti. Yksinhuoltajan saamaa oikeusapua ei ole erikseen määritelty oikeusapulaissa tai sen nojalla annetussa asetuksessa oikeusavusta, vaan yksinhuoltaja saa oikeusapua samojen kriteerien täyttyessä kuin kuka tahansa muukin henkilö.

Oikeusavun saaminen on kuitenkin todennäköisempää yksinhuoltajalle kuin esimerkiksi avioliitossa elävälle lapsiperheen vanhemmalle. Jotta yksinhuoltaja saisi oikeusapua, tulee hänellä olla oikeudellisen avun tarve. Lisäksi hänen taloudellisen tilanteensa tulee olla sellainen, ettei hänellä ole taloudellisia valmiuksia maksaa itse oikeusavusta. Jos yksinhuoltaja elää yksin, eikä esimerkiksi uudessa suhteessa, huomioidaan vain hänen tulonsa, ei lapsen toisen vanhemman. Tuloina kuitenkin otetaan huomioon toiselta vanhemmalta mahdollisesti saatava elatusapu tai Kelan maksama elatustuki. Lisäksi jokaista alaikäistä lasta kohden vähennetään tietty rahasumma hänen tuloistaan arvioitaessa hänen kuukausittaisia käyttövarojaan. Myös lapsilisä ja mahdollinen kotihoidontuki otetaan huomioon tuloina.

Oikeusapu yksinhuoltajalle määräytyy siis samojen edellytysten mukaan kuin kenelle tahansa muulle. Yksinhuoltajan tulee kuitenkin muistaa, että erilaiset lapsista saatavat elatusavut, elatustuet, lapsilisät ja kotihoidontuet lasketaan mukaan hänen tuloihinsa. Sen lisäksi jokaista lasta kohti hän voi vähentää tietyn summan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]