Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja omavastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapu on valtion varoista osittain tai kokonaan maksettavaa oikeudellista neuvontaa, jota myönnetään hakijan käyttövaran ja varallisuuden perusteella. Oikeusavun saajan omavastuu muodostuu perusomavastuusta ja lisäomavastuusta. 

Perusomavastuu on oikeusavun saajan maksettavaksi tuleva prosenttiosuus avustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta arvonlisäveroineen, ja se määräytyy hakijan käyttövaran mukaan. Käyttövaraan vaikuttaa hakijan ja hänen aviopuolisonsa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän kuukausittaiset tulot, menot ja elatusvelvollisten määrä.

Perusomavastuu määräytyy porrastetusti valtioneuvoston asetuksen mukaan. Yksinäisen henkilön käyttövaran ollessa enintään 600 euroa, perusomavastuu on nolla prosenttia. Yksinäisen henkilön käyttövaran ollessa enintään 900 euroa, perusomavastuu on 30 prosenttia ja kun käyttövara on enintään 1300 euroa, perusomavastuu on 75 prosenttia. Oikeusapua ei myönnetä, jos yksinäisen henkilön käyttövara on yli 1 300 euroa. 

Kun puolisoiden käyttövara on henkilöltä enintään 550 euroa, perusomavastuu on nolla prosenttia ja, kun käyttövara henkilöltä on enintään 1000 euroa, perusomavastuu on 40 prosenttia. Jos puolisoiden käyttövara on yli 1200 euroa henkilöltä, oikeusapua ei myönnetä valtion varoista. 

Lisäomavastuu tulee puolisoiden maksettavaksi, jos hänellä ja hänen puolisollaan on varallisuutta, jonka arvo on yli 5000 euroa. Lisäomavastuu on puolet 5000 euroa ylittävästä varallisuudesta. Lisäomavastuuseen ei kuitenkaan lasketa kaikkea puolisoiden varallisuutta. Esimerkiksi perheen vakinainen asunto, vapaa-ajan asunto ja auto, jos niiden arvo on kohtuullisessa suhteessa perheen kokoon ja tarpeeseen, ei ole lisäomavastuuta kerryttävää varallisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]