Minilex - Lakipuhelin

Julkinen oikeusapu - tulorajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Julkisen oikeusavun saamiselle on asetettu tulorajat. Tulorajaa ei lasketa yksistään avunhakijan tulojen perusteella vaan huomioon otetaan hakijan menotkin. Siksi oikeusavun saamisen edellytyksenä on hakijan käyttövarallisuus. Käyttövarat koostuvat tietyistä tuloista ja niistä tehtävistä vähennyksistä. Hakijan käyttövarat lasketaan hänen tulojensa ja menojensa perusteella. Käyttövaralaskennalla on tarkoitus selvittää, kuinka paljon hakijalla on varoja käytettävänään kuukaudessa. Tällä selvitetään, onko hän taloudellisesti oikeusavun tarpeessa.

Oikeusapua ei myönnetä, jos yksittäisen henkilön käyttövara on yli 1.300 euroa. Jos hakijalla on puoliso, voidaan puolisonkin tulot ottaa huomioon, jolloin käyttövaran rajana on 1.200 euroa henkilöltä. Jos hakijalla on sellainen vakuutus, joka kattaa asian hoitoon liittyvät kustannukset, voi tämä estää julkisen oikeusavun saamisen. Kyseeseen voi tulla oikeusturvavakuutus tai tällainen voi olla osana kotivakuutusta. Vakuutus on ensisijainen suhteessa julkiseen oikeusapuun.

Tuomioistuin voi myöntää oikeusapua siltä osin kuin kustannukset ylittävät vakuutussopimuksessa määritellyn ylärajan. Tällöin hakijan on esitettävä oikeusaputoimiston selvitys hakijan taloudellisesta tilanteesta ja olosuhteista, sekä asian käsittelyn edellyttämistä välttämättömistä toimenpiteistä. Avun myöntämiseen on oltava erityisiä syitä. Tämä edellyttää tapauskohtaista harkintaa ja on selvä poikkeus pääsääntöön. Jokainen voi kuitenkin saada maksutonta neuvontaa oikeusaputoimistolta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]