Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu varattomalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavulla tarkoitetaan sitä, että henkilö voi saada apua oikeudellisten asioiden hoitamista varten valtion varoilla. Hänelle myönnetään siis avustaja tai asianajaja, jonka palkkio maksetaan valtion varoista joko kokonaan tai osittain. Tällaista apua annetaan siis henkilölle, joka tarvitsee todella oikeudellista apua ja joka ei taloudellisen asemansa vuoksi kykene siitä itse suoriutumaan. Tällaiseen oikeudelliseen apuun katsotaan kuuluvaksi neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä lisäksi avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa sekä vapautus eräistä asian käsittelyyn liittyvistä menoista.

Oikeusavun myöntämisen perusteena pidetään hakijan hakemusta, jossa hän ilmoittaa selvityksensä tarvittavista tuloista, menoista, varallisuudesta ja elatusvelvollisuudesta. Tätä oikeusapua haetaan siis valtioin oikeusaputoimistolta ja hakemus tulee olla tarkoin täytetty. Hakemuksessa tulee yksilöidä asian laatu ja mahdollisen oikeusturvavakuutuksen olemassaolo sekä sisältö. Oikeusaputoimisto laskee hakijan ilmoittamien tulojen ja menojen perusteella, onko hän oikeutettu oikeusapuun. Mikäli varallisuus menojen vähentämisen jälkeen on vähäinen, oikeusapu voidaan myöntää joko kokonaan tai osittaisena. Tällöin oikeusavun myöntäminen vapauttaa hakijan velvollisuudesta suorittaa avustajalleen palkkiota kokonaan tai osittain omista varoistaan. Mikäli hakijalla ei ole varallisuutta tai tuloja ollenkaan, myönnetään hänelle yleensä oikeusapua täysin ilmaiseksi. Tällöin avustajan palkkio suoritetaan kokonaan valtioin varoista suoraan avustajalle. Tämä tarkoittaa siis, että hakijan ei tarvitse maksaa omavastuuosuuksia, koska hänellä ei ole tuloja, mistä maksaa. Kyseessä tulee kuitenkin olla vähäistä suurempi asia, jolla on merkitystä hakijalle ja johon hakija todella tarvitsee oikeudellista apua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]