Minilex - Lakipuhelin

Mitä oikeusturvavakuutus korvaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutusyhtiöiden yksityishenkilöille tarjoamien oikeusturvavakuutusten ehdot voivat vaihdella eri vakuutusyhtiöiden välillä. Vakuutusehdoissa määritellään muun muassa se, mitä asioita vakuutuksen piiriin kuuluu, vakuutukseen liittyvä omavastuuosuus, korvattavat vakuutustapahtumat sekä enimmäiskorvauksen määrä. Vakuutusehtoihin onkin aina syytä tutustua huolella ennen vakuutuksen hankkimista.

Lähtökohtaisesti oikeusturvavakuutuksesta korvataan muun muassa asianajopalkkiot sekä oikeudenkäyntikulut. Vakuutuksen piiriin eivät kuitenkaan kuulu mahdolliset tuomioistuimen vakuutetun maksettaviksi tuomitsemat vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Poikkeus on tilanne, jossa kuluttaja-asiamies on avustanut vakuutettua sekä tilanne, jolloin vastapuoli ei ole noudattanut kuluttajavalituslautakunnan, Vakuutuslautakunnan tai muun vastaavan elimen päätöstä.

Muilta osin vakuutuksen piiriin kuuluvat vain vakuutetun yksityiselämään liittyvät riita-, rikos- ja hakemusasiat, jotka voidaan välittömästi – ilman muita toimenpiteitä – saattaa käräjäoikeuden käsiteltäviksi. Oikeusturvavakuutus ei siis korvaa esimerkiksi hallintoviranomaisissa tai erikoistuomioistuimissa käsiteltäviä asioita, tai vakuutetun työ- tai ansiotoimintaan, avioeroon, muuhun kiinteistöön kuin vakinaiseen tai vapaa-ajan asuntoon tai ulosottoon liittyviä asioita.

Oikeusturvavakuutus ei myöskään korvaa kuluja sellaisissa asioissa, joissa virallinen syyttäjä vaatii vakuutuksenottajalle rangaistusta.

Huomioon kannattaa ottaa myös se, että mikäli oikeusturvavakuutus on ollut samansisältöisenä yhtäjaksoisesti voimassa alle kaksi vuotta on vaatimuksen tai syytteen perusteena olevien seikkojen oltava syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana, jotta korvauksia voisi hakea oikeusturvavakuutuksen perusteella.

Lisätietoja oikeusturvavakuutuksen kannattavuudesta sekä sen piiriin kuuluvista asioista voi kysellä ammattilaisilta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa