Minilex - Lakipuhelin

KKO:2016:88

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Todistelu
    Anonyymi todistelu

Tapaus on ensimmäinen korkeimman oikeuden tapaus, jossa arvioitavana on vuoden 2016 alusta mahdollistettu anonyymi todistelu. Anonyymillä todistelulla tarkoitetaan todistajan kuulemista rikosasiassa siten, ettei hänen henkilöllisyytensä tai yhteystietonsa paljastu. Anonyymin todistelun myöntämistä täytyy hakea erillisellä hakemuksella käräjäoikeudelta. Tässä tapauksessa julkinen asiamies oli hakenut muutosta käräjäoikeuden todistajille anonymiteetin myöntäneeseen päätökseen.

Tapauksessa käräjäoikeus oli päättänyt kuulla neljää todistajaa anonyymisti. Julkinen asiamies haki päätökseen muutosta hovioikeudelta ja se hyväksyi käräjäoikeuden päätöksen. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, ettei tapauksessa oltu esitetty tarpeeksi näyttöä siitä, että menettely olisi välttämätön todistajan tai hänen läheisensä turvaamiseksi henkeen tai terveyteen kohdistuvalta vakavalta uhalta. Korkein oikeus siis hylkäsi hovioikeuden päätöksen.

Anonyymin todistelun on siis oltava välttämätön todistajan tai hänen läheisensä henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhan vuoksi. Korkein oikeus vetosi tapauksessa myös siihen, että Suomen lainsäädännön mukaan anonymiteetin myöntämisen edellytyksenä ei voi olla poliisin ammatin harjoittamisen vaikeutuminen tulevaisuudessa, johon todistaja oli anonymiteetin tueksi vedonnut. 

Tapauksessa ratkaistiin myös väliintulovaatimus, jolla syytetty haki väliintuloa oikeudenkäyntiin. Syytetty ei itse ollut hakemusasiassa osapuolena, mutta häntä edusti julkinen asiamies. Korkein oikeus kuitenkin hylkäsi väliintulovaatimuksen, koska julkinen asiamies valvoi asiassa riittävällä tavalla syytetyn etua, eikä väliintulo ole siksi välttämätöntä. Syytetyn väliintulo oikeudenkäyntiin olisi muutoinkin hankala, koska silloin todistajan anonymiteetti voisi vaarantua. Hallituksen esityksen (HE 46/2014) mukaan julkista asiamiestä käytetään hakiessa muutosta anonyymin todistelun myöntämistä koskevaan päätökseen juuri siksi, kun syytetty ei voi olla käsittelyssä läsnä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]