» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Asuinhuoneistoa koskevan vuokrasopimuksen mukaan vuokra oli sidottu elinkustannusindeksiin ja vuokran muuksi korotusperusteeksi oli sovittu 4 %:n minimikorotus. Sopimuksen mukaan vuokra tarkistettiin vuosittain aina kesäkuun alusta.
Vuokralaiset eivät olleet alkaneet oma-aloitteisesti maksaa uutta korotettua vuokraa, joten käräjäoikeudessa vuokranantaja R vaati että vuokralaiset L ja V velvoitetaan maksamaan kesäkuusta joulukuuhun 2011 väliseltä ajalta vuokrakorotuksen osuus eli 224 euroa, sillä vuokrankorotuksesta oli sovittu jo vuokrasopimuksessa. Vuokralaiset kiistivät vaatimuksen, ja esittivät että vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa, mutta hänen on ilmoitettava kirjallisesti uusi vuokra ja sen voimaantuloajankohta. Vuokralaiset eivät olleet tienneet vuokrankorotuksesta ennen joulukuuta.
Käräjäoikeus katsoi, että vuokrasopimuksen perusteella vuokralaisten olisi tullut tietää korotuksesta. Vuokrantarkastamisesta oli sopimuksessa sovittu yksiselitteisesti ja ymmärrettävästi, joten vuokranantajalla ei ollut käräjäoikeuden mukaan velvollisuutta ilmoittaa korotetun vuokran alkamisajankohtaa tai määrää vuokralaisille etukäteen. Näin ollen käräjäoikeus velvoitti vuokralaiset maksamaan vaaditun määrän vuokranantajalle.
Vuokralaiset valittivat hovioikeuteen vaatien kanteen hylkäämistä. Hovioikeus huomioi, että vuokrasopimuksessa ei oltu sovittu korotuksen voimaantulohetkestä eikä vuokran tarkastamisesta ilman erillistä ilmoitusta. Asuinhuoneistosta vuokrauksesta annetun lain perusteella vuokranantajalla on oikeus määrätä yksipuolisesti vuokran korotuksen ajankohta, mutta hän on velvollinen ilmoittamaan siitä ja uuden vuokran määrästä vuokralaisille. Näin ollen vuokralaiset eivät olleet velvollisia maksamaan korotettua vuokraa R:lle vaaditulta ajalta ennen kuin R oli lähettänyt laskun maksamatta olleista vuokran korotuksista. Käräjäoikeuden tuomio kumottiin ja kanne hylättiin.
R valitti korkeimpaan oikeuteen asiasta ja vuokralaiset vaativat kanteen hylkäämistä. Korkein oikeus käsitteli kysymystä siitä, oliko sovitun vuokrankorotuksen voimaantulo lain tai vuokrasopimuksen ehtojen mukaan edellyttänyt vuokranantajan etukäteistä ilmoitusta vuokralaisille uuden vuokran määrästä sekä voimaantuloajasta. Korkein oikeus katsoi, että vuokrasopimukseen kirjattua vuokrankorotusehtoa tulee tulkita siten, että vähimmäiskorotus 4 % tulee voimaan joka vuosi kesäkuun alusta lähtien. Vuokranantajalla ei ole ollut erillistä velvollisuutta ilmoittaa tätä kirjallisesti. Siten korkein oikeus kumosi hovioikeuden tuomion ja velvoitti vuokralaiset maksamaan 224 euroa R:lle perustuen vuokran korotukseen korkoineen.
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät tapaukset
Selaa lakitietoa