Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus, kun tahallisesti aiheutettu palohälytys hotellin tiloissa - KKO:1999:121

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Vahingonkorvaus

 

A oli painanut hotellin tiloissa palohälytysnappia ilman todellista syytä. Käräjäoikeudessa Helsingin kaupunki vaati velvoittamista suorittamaan 4 000 markkaa, joka katsottiin ilkivaltaisen hälytyksen hinnaksi.

 

Käräjäoikeus katsoi, että A on tuottamuksella aiheuttanut ilman perusteltua syytä olevan palohälytyksen. A:n humalatila oli alentanut hänen käsityskykyään, mutta sen ei katsottu tehneen tilanteesta hätä- eikä pakkotilaa. A myös myönsi painaneensa hälytysnappia. Näin ollen käräjäoikeus velvoitti A:n suorittamaan kaupungille vaaditut korvaukset korkoineen.

 

Hovioikeus katsoi, että A on velvollinen vahingonkorvauslain mukaisesti velvollinen korvaamaan kaupungille aiheutuneet kulut. Ilkivaltaisen hälytyksen hinnaksi määritelty 4000 markkaa ei kuitenkaan perustunut hälytysten todellisiin kustannuksiin. Kaupunki ei ollut näyttänyt, että sille olisi koitunut A:n tekemästä hälytyksestä 4000 markan suuruisia kustannuksia. Näin ollen hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi kanteen. Korkein oikeus ei myöhemmin muuttanut hovioikeuden tuomion lopputulosta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]