Minilex - Lakipuhelin

Tapon yritys katkaistulla haulikolla kerrostalossa - KKO:2003:115

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Rikoksen yritys
    Tapon yritys
    Tahallisuus
    Vaaran aiheuttaminen

Käräjäoikeudessa tapaus, jossa A oli ampunut katkaistulla haulikolla kerrostalon rappukäytävästä asuntoon, jossa oli ihmisiä. Haulit olivat osuneet asunnon seiniin ja henkilö B:hen. Syyttäjä vaati ensisijaisesti rangaistusta tapon yrityksestä ja toissijaisesti rangaistusta vaaran aiheuttamisesta, koska A oli aiheuttanut B:lle vakavaa hengen ja terveyden vaaraa.

 

Käräjäoikeus katsoi, että A oli syyllistynyt tapon yritykseen mm. sillä perusteella, että A oli huutanut B:n postilaatikosta ”minä tapan sinut” ja todistelua ei tukenut väite, että kyseessä olisi ollut vahinkolaukaus. Lisäksi A katsottiin syyllistyneen ampuma-aserikokseen, vaaran aiheuttamiseen ja törkeään kotirauhan rikkomiseen. A tuomittiin yhteiseen 3 vuoden vankeusrangaistukseen.

 

Hovioikeus hylkäsi syytteen tapon yrityksestä. Muutoin tuomio pysyi rikosten osalta samana käräjäoikeuden kanssa. Hovioikeus tuomitsi A:n rikoslain nojalla kohtuullistettuun 2 vuoden vankeusrangaistukseen.

 

Valituslupa korkeimpaan oikeuteen myönnettiin viralliselle syyttäjälle ja A:lle. Korkein oikeus otti kantaa siihen, onko ampuja ylipäänsä ollut A ja jos on, niin onko hän ampunut tahallaan vai vahingossa.

 

Korkein oikeus totesi, että A ampuessa haulikolla oven läpi hän on tiennyt, että asunnon sisällä on ollut B ja muita henkilöitä. Korkein oikeus katsoi, että A on tahallaan aiheuttanut vakavan hengen tai terveyden vaaran B:lle sekä muille asunnossa olleille. Näin ollen A tuomittiin tapon yrityksestä, vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä törkeästä kotirauhan rikkomisesta yhteiseen 4 vuoden vankeusrangaistukseen. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]