Minilex - Lakipuhelin

Tavaramerkkien sekoitettavuus - KKO:2004:49

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tavaramerkki
    Sekoitettavuus

Tapauksessa oli kyse siitä, että luontaistuotekaupoissa myytävän erikoiselintarvikkeen tunnuksen RENICHEW (Vitabalans Oy) katsottiin olevan sekoitettavissa apteekista ilman reseptiä myytävän lääkkeen tunnuksena käytettyyn tavaramerkkiin RENNIE (Roche).

Käräjäoikeuden käsittelyssä riitaista oli tuotemerkkien tavaramerkkioikeudellinen sekoitettavuus sekä mahdollisen vahingonkorvauksen peruste ja määrä. Kirjasintyypit olivat kummassakin tuotepakkauksessa samankaltaiset ja kirjasinkoko lähes sama. Tuotepakkausten yleinen väritys oli lisäksi toisiaan muistuttava. Tuotepakkaukset erosivat toisistaan kuitenkin materiaaliltaan ja muodoltaan. Luontaistuotteiden ja lääkevalmisteiden käyttäjäryhmät eivät olleet selvästi toisistaan eroteltavissa olevia ryhmiä, sillä molempia tuotteita saatetaan myydä saman myymälän sisällä. Esimerkkinä tällaisesta myymälästä käytettiin muun muassa apteekkia, josta voidaan ostaa niin luontaistuotteitta kuin myös lääkkeitäkin.

Käräjäoikeus antoi enemmän painoarvoa merkkien välisille yhtäläisyyksille kuin niiden välisille eroavuuksille ja totesi, että kysymys oli samankaltaisuuden kokonaisvaikutelmasta RENNIE- ja RENICHEW-tunnusten välillä. Tämän käräjäoikeus perusteli voimakkaalla foneettisella ja visuaalisella samankaltaisuudella.

Käräjäoikeus katsoi, huomioiden myös elinkeinonharjoittajan toimintavapauden, että kyseisten merkkien välillä sekaannusvaara oli ilmeinen ja että Vitabalans Oy oli, käyttämällä elinkeinotoiminnassa Rochen tavaramerkkiin sekoitettavissa olevaa tunnusta, loukannut Rochen tavaramerkkioikeuksia. Käräjäoikeus arvioi oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 6 §:n nojalla Rochelle tulevan vahingonkorvauksen Rochen omistaman tavaramerkin goodwill-arvon hyödyntämisestä 10 000 markaksi ja voitosta 10 000 markaksi silmällä pitäen sitä, että Vitabalans Oy:n "RENICHEW"-tuotetta oli myyty ja markkinoitu melko vähäisesti.

Käräjäoikeus lisäksi kielsi Vitabalans Oy:tä jatkamasta tai toistamasta Rochen tavaramerkkioikeuksia loukkaavaa tekoa sekä määräsi, että tunnukset RENICHEW / RENI, jotka oikeudettomasti oli pantu tuotteisiin tai vastaaviin tuli poistaa tai muuttaa. Lisäksi käräjäoikeus velvoitti Vitabalans Oy:n korvaamaan Rochelle aiheutuneen arvioidun vahingon sekä luovuttamaan teostaan saamansa arvioidun voiton, joka oli yhteensä 20 000 markkaa korkoineen.

Vitabalans Oy valitti hovioikeuteen sekä korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeus tai korkein oikeus ei päätynyt muuttamaan käräjäoikeuden tuomiota.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]