Minilex - Lakipuhelin

KKO:2013:102

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Perinnönjaon moite
    Oikeudenkäyntimenettely
    Myöntäminen

Jenny K:n kuolinpesässä oli neljä osakasta, Eino K, Kaija K, Erkki K ja Kalle K. Perinnönjako oli toimitettu 1.10.2009. Perinnönjaossa Kaija K ja Erkki K olivat vaatineet, että Eino K:n Jenny K:n kanssa 2.1.2001 tekemästä kiinteistön kaupasta maksamatta jäänyt kauppahintavelka otetaan huomioon hänen saamanaan ennakkoperintönä. Eino K oli vastustanut vaatimusta väittäen, että kauppahinta oli maksettu. Pesänjakaja oli hyväksynyt Kaija K:n ja Erkki K:n vaatimuksen. Eino K oli puolestaan perinnönjaossa vaatinut työhyvitystä ja matkakulukorvauksia ja, että Kaija K:n Jenny K:lta 4.10.2000 saamat varat otetaan huomioon Kaija K:n saamana ennakkoperintönä. Pesänjakaja oli hylännyt Eino K:n vaatimukset.

Käräjäoikeus hylkäsi Eino K:n kanteen kokonaisuudessaan. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Perintökaaren mukaan kuolinpesän osakkaat saavat toimittaa perinnönjaon sopimallaan tavalla. Osakkailla on oikeus sopia jaon sisällöstä laista poikkeavalla tavalla esimerkiksi niin, että joku osakkaista hyväksyy itselleen lainmukaista perintöosaa pienemmän osan, tai niin, että hän saa vähemmän kuin toinen samassa asemassa oleva perillinen. Sopimuksen vaikutukset koskevat vain sopimukseen osallisia. Myös pesänjakajan on perintökaaren mukaan toimitettava jako osakkaiden sopimuksen mukaan. Perintökaaren mukaan osakkaan, joka tahtoo moittia pesänjakajan toimittamaa jakoa, on nostettava kanne muita osakkaita vastaan. Vaikka säännöksen mukaan moitekanne on nostettava kaikkia osakkaita vastaan, säännöstä on oikeuskäytännössä tulkittu niin, että pesän osakkaiden välillä ei yleensä vallitse niin sanottua välttämätöntä prosessinyhteyttä, jonka vuoksi he voisivat vain yhdessä olla moiteoikeudenkäynnin osapuolena.

Hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot sekä Jenny K:n jälkeen 1.10.2009 toimitettu perinnönjako kumottiin siltä osin kuin Eino K:n vaatimukset, joiden mukaan 2.1.2001 tehtyyn kiinteistönkauppaan perustuvaa 25 228 euron suuruista kauppahintavelkaa ei tule ottaa huomioon hänen saamanaan ennakkoperintönä, hänelle tulee suorittaa kuolinpesän varoista työhyvityksenä 96 000 euroa ja hänelle tulee suorittaa kuolinpesän varoista 20 000 euroa maksuksi Jenny K:n kuljetuskustannuksista on hylätty Kalle K:hon kohdistuneina. Muilta osin korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomiota.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]