Minilex - Lakipuhelin

Mitä kuluttaja-asiamies tekee?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttaja-asiamiehellä tarkoitetaan yhtä Suomen kuluttajaviranomaisista. Kuluttaja-asiamies on Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asioiden vastuualueen ylijohtaja. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa lainmukaisuuden valvonta: kuluttaja-asiamies valvoo, että elinkeinonharjoittajat noudattavat kuluttajaa suojaavaa lainsäädäntöä.

Kuluttaja-asiamies voi nostaa ryhmäkanteen tai laittaa ryhmävalituksen vireille kuluttajariitalautakunnassa. Tarpeen tullen hänellä on myös oikeus auttaa kuluttajaa tietynlaisen riita-asian hoitamisessa. Kuluttaja-asiamies valvoo lakien noudattamista omasta aloitteestaan sekä kuluttajien ja muiden elinkeinonharjoittajien tekemien ilmoitusten perusteella. Kuluttaja-asiamies antaa ohjeita muun muassa lainmukaista markkinointia varten ja pyrkii tällä tavoin estämään lainvastaisen toiminnan harjoittamisen.

Elinkeinonharjoittajan menetellessä lainvastaisesti kuluttaja-asia mies pyrkii saamaan elinkeinonharjoittajan lopettamaan vapaaehtoisesti kyseessä olevan lainvastaisen toiminnan jatkamisen. Asia voidaan saattaa markkinaoikeuden ratkaistavaksi, jos elinkeinonharjoittaja ei suostu lopettamaan lainvastaista menettelyään kuluttaja-asiamiehen kehotuksista huolimatta. Kuluttaja-asiamies voi myös auttaa kuluttajaa tiettyjen riita-asioiden hoitamisessa, mutta hänellä ei ole tähän mitään velvollisuutta. Näin ollen kuluttaja-asiamiehen ei ole pakko kaikissa tapauksissa avustaa kuluttajaa, vaan hän voi itse päättää, alkaako hän avustamaan riita-asian hoitamisessa. Avustaminen riita-asioiden hoitamisessa tulee kyseeseen yleisen edun kannalta tärkeissä tapauksissa ja tilanteissa, joissa elinkeinonharjoittaja ei noudata kuluttajariitalautakunnan päätöstä.

Kuluttaja-asiamies on siis yksi kuluttajaviranomaisista, jolla on erilaisia kuluttajien suojaamiseen liittyviä tehtäviä. Kuluttaja-asiamies kirjoittaa myös blogia, jossa hän käsittelee ajankohtaisia kuluttajansuojaan liittyviä asioita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa