Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja ja sopimusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalaki on sekä kauppaoikeudellinen että sopimusoikeudellinen laki. Kollektiivista kuluttajansuojaa, jolla pyritään suojaamaan kaikkia kuluttajia kerralla, koskevat säännöt luetaan kauppaoikeuteen. Sopimusoikeuteen kuuluvat kuluttajakauppaa käsittelevät säännöt, jotka sääntelevät kuluttajasopimuksen osapuolten velvoitteita toisilleen ja kuluttajasopimuksen rikkomisen seuraamuksia. Kuluttajansuojalainsäädännön sopimusoikeudellinen puoli tunnetaan myös nimellä yksilöllinen kuluttajansuoja.

Kollektiivinen kuluttajansuoja ja sopimusoikeudellinen kuluttajansuoja eroavat merkittävästi toisistaan. Kollektiivinen kuluttajansuoja kohdistuu tulevaisuuteen: kuluttajansuojaviranomaiset pyrkivät estämään markkinoilla aiemmin havaitun elinkeinonharjoittajien sopimattoman toiminnan tulevaisuudessa. Tärkeimpiä kollektiivisesta kuluttajansuojasta huolehtivia viranomaisia ovat kuluttaja-asiamies ja markkinaoikeus. Kollektiivisesta kuluttajansuojasta huolehtivan viranomaisen kielto tai muu päätös ei automaattisesti korjaa yksittäisissä kuluttajasopimussuhteissa ilmenneitä ongelmia, vaan loukatun kuluttajan on turvauduttava yksilölliseen kuluttajansuojaan saadakseen oikeutta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Sopimusoikeudellinen kuluttajansuoja puolestaan kohdistuu yksittäisen kuluttajasopimussuhteen raameihin. Jos jossakin yksittäisessä kuluttajasopimussuhteessa ei noudateta yksilöllisen kuluttajansuojan sääntöjä, tämä epäkohta korjataan myöhemmin yleisessä tuomioistuimessa vain tuota yhtä tapausta koskevalla tuomiolla. Sopimusoikeudellinen kuluttajansuoja on siis tavallaan jälkikäteistä ainakin suhteessa kollektiiviseen kuluttajansuojaan. Toisaalta yksilöllisen kuluttajansuojan säännöt osoittavat elinkeinonharjoittajille vähimmäisehdot, joita heidän tulisi noudattaa tulevaisuudessa, jos he haluavat välttää riskin sopimustensa jälkikäteisestä kohtuullistamisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa