- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Suomen laissa säännellään tiukasti arpajaisten järjestämistä. Tulojen hankkiminen ihmisten pelihalua hyväksi käyttäen on sallittua ainoastaan rajoitetussa määrin ja yksinomaan varojen hankkimiseksi hyväntekeväisyyttä varten tai muun aatteellisen toiminnan tukemiseen. Tätä tavoitetta varten on säädetty arpajaislaki, joka koskee kaikkia arpajaistilaisuuksia,
Arpajaislaki on todella vaativa laki. Arpajaislain mukaan arpajaiset saa järjestää ainoastaan jokin yleishyödyllinen yhteisö, kuten esim. yhdistys tai säätiö, viranomaisen, kuten poliisilaitoksen ja Poliisihallituksen myöntämällä, luvalla. Viranomaisen myöntämään lupaan voidaan liittää erilaisia ehtoja, esimerkiksi ehto koskien arpojen hintaa. Arpajaisten järjestäjälle ei saa jäädä mitään voittoja käteen arpajaisten jälkeen. Järjestäjän taskujen sijasta arpajaisten kerryttämien tuottojen täytyy päätyä jonkin yleishyödyllisen tarkoituksen edistämiseksi: rahat voidaan käyttää esimerkiksi vähävaraisten perheiden lasten tai syrjäytyneiden nuorten avustamiseen taikka taiteen tai tieteen edistämiseen.
Arpajaislaki ei kuitenkaan koske markkinointiarpajaisia. Arpajaislain ensimmäisen pykälän mukaan laki ei koske sattumanvaraisen edun tarjoamista markkinoinnissa, jos edun saaminen ei edellytä muuta vastiketta kuin hyödykkeen ostamista tai ostotarjouksen tekemistä.
Kuluttaja-asiamies on antanut linjauksen ja ohjeet markkinointiarpajaisten järjestämisestä. Linjaus koskee kaikenlaisia arvontoja, yleisökilpailuja ja pelejä, joita käytetään hyödykkeiden myynnin edistämiseksi. Kuluttaja-asiamiehen ohjeita noudattavien markkinointiarpajaisten järjestäminen on yritysten ainoa keino käyttää ihmisten pelihalua hyväkseen taloudellisen hyödyn saamiseksi, sillä muunlaisia arpajaisia koskee arpajaislaki, eikä niitä siten saa järjestää muut kuin yleishyödylliset yhteisöt.
Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaan yrityksen tulee järjestää markkinointiarpajaiset kuluttajansuojalain ja sitä täydentävän asetuksen mukaisesti. Kuluttajansuojalain piiriin kuuluvat sekä
Arpajaislain ja kuluttajansuojalain soveltamisen rajasta kuluttaja-asiamies on linjannut, että jos tarjotun hyödykkeen hinta on arpajaisiin osallistuvalle kalliimpi kuin muille asiakkaille, arpajaiset kuuluvat arpajaislain soveltamisalaan ja ovat näin ollen luvanvaraiset. Kuluttajansuojalain säännöistä kuluttaja-asiamiehen linjaus mainitsee markkinointiarpajaisiin liittyvinä erityisesti
Viimeksi mainittua sääntöä kuluttaja-asiamies täsmentää määräämällä, että markkinointiaineistossa on kerrottava
Erityisesti ohjeissa korostetaan, ettei tarjouskirjettä saa laatia sellaiseksi, että kuluttaja voi erehtyä pitämään sitä ilmoitukseksi jo suoritetusta arvonnasta ja hänelle osuneesta voitosta.
Lisäksi kuluttaja-asiamies linjaa ohjeissaan, että:
Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden ja kuluttajansuojalain rikkomisesta seuraa kielto jatkaa lainvastaista markkinointia ja/tai määräys markkinointitoimen oikaisemiseksi. Arpajaislain rikkomisesta voi seurata arpajaisten toimeenpanoa koskevat kielto tai jopa rikostuomio arpajaisrikoksesta, jos kyseessä on ääritapaus.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.