Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuojalaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalakia sovelletaan, kun kyse on kulutushyödykkeiden tarjonnasta, myynnistä tai markkinoinnista elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Kuluttajansuojalain taustalla on ajatus kuluttajasta elinkeinonharjoittajaa heikompana sopimusosapuolena, jonka asemaa on syytä suojata lainsäädännön avulla. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on valvoa kuluttajansuojalain noudattamista.

Oleellinen kuluttajansuojalaissa säädetty asia on ensinkin se, että lain mukaan sellainen sopimusehto, joka poikkeaa lain pakottavista säännöksistä kuluttajan vahingoksi on mitätön. Tällaisia ovat esimerkiksi sännökset vaaranvastuun, eli vastuun tuotteen vahingoittumisesta tai katoamisesta, siirtymisestä. Ellei kyseessä ole noutokauppa, eli kaupasta, jossa ostaja noutaa tuotteen myyjän tiloista, myyjä vastaa lähtökohtaisesti tuotteen toimittamisesta perille, samoin kuin toimituksen aikana tuotteeseen syntyneistä vahingoista.

Pakottavasti säädetään myös tuotteen takuusta, ja kuluttajalla on aina oikeus vedota tuotteessa ostohetkellä olleeseen virheeseen, kunhan se tapahtuu kohtuullisen ajan kuluessa ostohetkestä. Takuun rajoittaminen ei siis ole lain mukaan mahdollista. Koti- ja etämyynnissä ostajalla taas on, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, aina 14 päivän palautusoikeus, eikä hänen tarvitse perustella palautustaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Lisäksi kuluttajansuojalaki kieltää muun muassa hyvän tavan vastaisen markkinoinnin ja sopimattoman menettelyn. Mainonta ei esimerkiksi saa olla harhaanjohtavaa, eikä kuluttajalle saa antaa totuudenvastaisia tietoja. Elinkeinonharjoittaja ei myöskään saa käyttää sopimuksissaan kohtuuttomia ehtoja.

Lisätietoja kuluttajansuojalain sisällöstä tai sen soveltamisesta voi kysyä esimerkiksi lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa