Minilex - Lakipuhelin

Valitus kuluttajariitalautakuntaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttaja voi tehdä valituksen kuluttajariitalautakuntaan. Valitus voi koskea kuluttaja-asioita, eli kulutushyödykkeitä koskevia riitoja, tai asuntoasioita, eli esimerkiksi  asunto-osakkeiden tai asuinkiinteistöjen kauppaa, osaomistusasuntoasioita, asumisoikeusasioita ja asuinhuoneiston vuokraa koskevia asioita. Kuluttaja-asioissa ostajana tulee olla kuluttaja ja myyjänä elinkeinoharjoittaja, joten yksityishenkilöiden välisiä riitoja ei käsitellä. Asuntoasioissa voidaan kuitenkin käsitellä myös yksityishenkilöiden välisiä riitaisuuksia.

Valitus kuluttajariitalautakuntaan voidaan tehdä lautakunnan sähköisessä asiointipalvelussa, jossa on valmis lomakepohja valitukselle. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää lomakkeen kohtaan "Vaatimukset ja niiden perustelut", sillä niiden pohjalta kuluttajariitalautakunta antaa ratkaisunsa asiassa. Kuluttajariitalautakunta ei voi suosittaa korkeampaa hyvitystä, kuin mitä on vaadittu. Muita keskeisiä kohtia valituksessa ovat näyttö eli todisteet virheestä tai vahingosta ja liitteet, kuten sopimukset, kirjeenvaihto vastapuolen kanssa ja takuuehdot. Valituksen laatimisessa voi käyttää asiamiestä ja etenkin monimutkaisemmissa asioissa kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

On tärkeää huomata, että ennen valituksen tekoa, kuluttajan on ilmoittettava virheestä yms. elinkeinoharjoittajalle ja haettava sovintoratkaisua. Jos elinkeinoharjoittaja ei suostu sovintoon, kuluttajan on vielä yritettävä selvittää asia kuluttajaneuvonnassa tai Euroopan kuluttajakeskuksessa. Vasta näiden vaiheiden jälkeen kuluttajariitalautakunta voi ottaa valituksen käsiteltäväksi.

Lautakunnan ratkaisu on suositus eikä velvoitava kuten tuomioistuimen päätös. Ratkaisuja kuitenkin noudatetaan hyvin (n. 80% elinkeinoharjoittajista).

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]