Kuluttaja voi tehdä valituksen kuluttajariitalautakuntaan. Valitus voi koskea kuluttaja-asioita, eli kulutushyödykkeitä koskevia riitoja, tai asuntoasioita, eli esimerkiksi asunto-osakkeiden tai asuinkiinteistöjen kauppaa, osaomistusasuntoasioita, asumisoikeusasioita ja asuinhuoneiston vuokraa koskevia asioita. Kuluttaja-asioissa ostajana tulee olla kuluttaja ja myyjänä elinkeinoharjoittaja, joten yksityishenkilöiden välisiä riitoja ei käsitellä. Asuntoasioissa voidaan kuitenkin käsitellä myös yksityishenkilöiden välisiä riitaisuuksia.
Valitus kuluttajariitalautakuntaan voidaan tehdä lautakunnan sähköisessä asiointipalvelussa, jossa on valmis lomakepohja valitukselle. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää lomakkeen kohtaan "Vaatimukset ja niiden perustelut", sillä niiden pohjalta kuluttajariitalautakunta antaa ratkaisunsa asiassa. Kuluttajariitalautakunta ei voi suosittaa korkeampaa hyvitystä, kuin mitä on vaadittu. Muita keskeisiä kohtia valituksessa ovat näyttö eli todisteet virheestä tai vahingosta ja liitteet, kuten sopimukset, kirjeenvaihto vastapuolen kanssa ja takuuehdot. Valituksen laatimisessa voi käyttää asiamiestä ja etenkin monimutkaisemmissa asioissa kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
On tärkeää huomata, että ennen valituksen tekoa, kuluttajan on ilmoittettava virheestä yms. elinkeinoharjoittajalle ja haettava sovintoratkaisua. Jos elinkeinoharjoittaja ei suostu sovintoon, kuluttajan on vielä yritettävä selvittää asia kuluttajaneuvonnassa tai Euroopan kuluttajakeskuksessa. Vasta näiden vaiheiden jälkeen kuluttajariitalautakunta voi ottaa valituksen käsiteltäväksi.
Lautakunnan ratkaisu on suositus eikä velvoitava kuten tuomioistuimen päätös. Ratkaisuja kuitenkin noudatetaan hyvin (n. 80% elinkeinoharjoittajista).