Minilex - Lakipuhelin

Laskun maksuaika kuluttajankaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksaminen on kuluttajakaupoissa yleensä ostajan eli kuluttajan keskeisin sopimusvelvoite. Lähtökohtaisesti kuluttajan on maksettava lasku viimeistään laskuun merkittynä eräpäivänä. Kuluttajansuojan kannalta olisi kuitenkin suositeltavaa, että kuluttajalla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa sovittavaan eräpäivään.

Maksuaikaa ei ole määritelty laissa, mutta tavallisesti kuluttajan kohdalla sovelletaan 14 vuorokauden maksuehtoa, mikä tarkoittaa sitä, että kuluttajan on maksettava lasku viimeistään 14 päivän kuluessa ostohetkestä tai laskuhetkestä, jos lasku tulee jälkikäteen. Jos maksamisen eräpäivästä ei ole sovittu, lasku on maksettava kuukauden kuluessa sen lähettämisestä. Muutoin kuluttajan on maksettava lasku viimeistään laskuun merkittynä eräpäivänä. Kuluttajansuojan kannalta on tärkeää, että lasku lähetetään kuluttajalle riittävän ajoissa ennen eräpäivää, jotta hänelle jää aikaa tarkistaa laskun oikeellisuus ja esittää huomautukset myyjälle.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Myyjä on lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että laskun lähettämisen ja eräpäivän välille jää vähintään kaksi viikkoa aikaa. Joskus tämä aika voi poikkeuksellisesti olla lyhyempi. Esimerkiksi matkojen äkkilähdöissä laskun maksamiselle nopealla aikataululla on asianmukainen syy.

Kuluttaja ja yritys voivat myös sopia eräpäivää myöhemmästä maksuajankohdasta. Kuluttajilta ei saa kuitenkaan periä korkoa eikä kuluja maksumuistutuksista tai perinnästä, jos laskuilla ei ole maksuaikaa vähintään 14 vuorokautta. Jos kuluttaja maksaa pankin tai postin välityksellä, maksun katsotaan tapahtuneen silloin, kun kuluttaja on tehnyt maksutoimeksiannon. Jos laskua ei maksa sovittuna eräpäivänä, kyseessä on sopimusrikkomus. Tällöin myyjä voi periä maksamattomasta laskusta viivästyskorkoa sekä muistutus- ja perimiskuluja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa