Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalla tarkoitetaan kuluttajan suojaamista elinkeinonharjoittajaa vastaan. Kuluttajansuojaa tarvitaan, koska on katsottu, että kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välillä vallitsee epätasapaino. Kuluttajaa pidetään tämän vuoksi heikompana osapuolena kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä sopimussuhteessa. Viime vuosien aikana kuluttajansuojalle on muodostunut uusia haasteita muun muassa globalisaation ja digitalisoitumisen vuoksi. Esimerkiksi verkkokauppojen määrä on lisääntynyt ja sen vuoksi myös hyödykkeiden tilaamisesta ulkomailta on tullut helpompaa. Hyödykkeiden tilaamiseen ulkomailta liittyy kuitenkin aina omat riskinsä, koska kuluttajansuojan taso ei välttämättä ole yhtä korkea ulkomailla kuin Suomessa. Kuluttajaa suojataan lainsäädännön sekä itsesääntelyn avulla.

Kuluttajansuojalainsäädäntöä on pohjoismaissa ollut 1970-luvulta lähtien. Suomessa kuluttajansuojasta on säädetty vuonna 1978 voimaan tulleessa kuluttajansuojalaissa. Kuluttajansuojalain lisäksi on olemassa muitakin kuluttajansuojaa koskevia säädöksiä kuten esimerkiksi kuluttajaturvallisuuslaki ja tuotevastuulaki. Myös maakaaressa on säännelty kuluttajansuojasta. Kuluttajansuojaa koskevaa itsesääntelyä ovat esimerkiksi mainonnan eettiset säännöt.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kuluttajansuojan toteutumista valvovat kuluttajaviranomaiset. Kuluttajaviranomaisista keskeisimpänä voidaan pitää kuluttaja-asiamiestä, joka toimii Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asioiden vastuualueen ylijohtajana. Muita kuluttajaviranomaisia ovat muun muassa digi- ja väestötietovirastossa toimivat kuluttajaoikeusneuvojat, kuluttajariitalautakunta sekä markkinaoikeus. Kuluttajansuoja merkitsee siis sitä, että kuluttajaa eli heikompaa osapuolta suojataan elinkeinonharjoittajaa vastaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa