Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalla tarkoitetaan kuluttajan suojaamista elinkeinonharjoittajaa vastaan. Kuluttajansuojaa tarvitaan, koska on katsottu, että kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välillä vallitsee epätasapaino. Kuluttajaa pidetään tämän vuoksi heikompana osapuolena kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä sopimussuhteessa. Viime vuosien aikana kuluttajansuojalle on muodostunut uusia haasteita muun muassa globalisaation ja digitalisoitumisen vuoksi. Esimerkiksi verkkokauppojen määrä on lisääntynyt ja sen vuoksi myös hyödykkeiden tilaamisesta ulkomailta on tullut helpompaa. Hyödykkeiden tilaamiseen ulkomailta liittyy kuitenkin aina omat riskinsä, koska kuluttajansuojan taso ei välttämättä ole yhtä korkea ulkomailla kuin Suomessa. Kuluttajaa suojataan lainsäädännön sekä itsesääntelyn avulla.

Kuluttajansuojalainsäädäntöä on pohjoismaissa ollut 1970-luvulta lähtien. Suomessa kuluttajansuojasta on säädetty vuonna 1978 voimaan tulleessa kuluttajansuojalaissa. Kuluttajansuojalain lisäksi on olemassa muitakin kuluttajansuojaa koskevia säädöksiä kuten esimerkiksi kuluttajaturvallisuuslaki ja tuotevastuulaki. Myös maakaaressa on säännelty kuluttajansuojasta. Kuluttajansuojaa koskevaa itsesääntelyä ovat esimerkiksi mainonnan eettiset säännöt.

Kuluttajansuojan toteutumista valvovat kuluttajaviranomaiset. Kuluttajaviranomaisista keskeisimpänä voidaan pitää kuluttaja-asiamiestä, joka toimii Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asioiden vastuualueen ylijohtajana. Muita kuluttajaviranomaisia ovat muun muassa digi- ja väestötietovirastossa toimivat kuluttajaoikeusneuvojat, kuluttajariitalautakunta sekä markkinaoikeus. Kuluttajansuoja merkitsee siis sitä, että kuluttajaa eli heikompaa osapuolta suojataan elinkeinonharjoittajaa vastaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]