Minilex - Lakipuhelin

Kuluttaja-asiamies valvoo


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuluttajansuojalaissa säädetään osasta niistä asioista, mitä kuluttaja-asiamies valvoo. Sen mukaan kuluttaja-asiamies valvoo esimerkiksi markkinointia sekä menettelyä asiakassuhteessa kuluttajansuojan kannalta. Se valvoo myös kulutushyödykkeen hinnan ilmoittamista markkinoinnissa. Kuluttaja-asiamies valvoo lisäksi myös sitä, kuinka sopimusehtoja käytetään kuluttajansuojan kannalta.

Kuluttaja-asiamiehelle säädetään myös muissa laissa velvollisuuksia valvoa kuluttajan suojaksi säädettyjen lakien noudattamista. Laki saatavien perinnästä säätää esimerkiksi kuluttaja-asiamiehelle velvollisuuden valvoa, että perintä toimitetaan lainmukaisesti, kun kyseessä on kuluttajasaatava. Laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta säätää sen sijaan kuluttaja-asiamiehelle velvollisuuden valvoa yksityistakaajien ja luotonantajien välisten sopimusehtojen käyttöä. Myös useasta muusta laista löytyy kohtia, jotka velvoittavat kuluttaja-asiamiehen valvomaan, ettei kuluttajansuojaa loukata, erityisesti sopimusehdoissa. Valvonnan tavoitteena on saada yritykset lopettamaan lainvastainen markkinointinsa, muuttamaan sitä tai mikäli kyse on kohtuuttomista sopimusehdoista, sopimusehdon käytön lopettaminen tai muuttaminen. Kuluttaja-asiamies yrittää ensisijaisesti saada yrityksen vapaaehtoisesti muuttamaan toimintaansa, mutta mikäli tämä ei tuota tulosta, on kuluttaja-asiamiehellä useita toimintavaihtoehtoja tilanteessa.

Kuluttaja-asiamies valvoo siis kuluttajan suojaksi säädettyjen lakien noudattamista asiakassuhteissa, markkinoinnissa sekä monissa muissa asioissa, kuten perinnässä ja sopimusehdoissa. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa