- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kuluttajansuojalain tarkoituksessa rakennusvirhe on olemassa, kun rakennus ei vastaa sitä, mistä ollaan sovittu. Tämän lisäksi rakennusvirhe on olemassa myös, jos rakennus ei vastaa voimassaolevia säännöksiä, hyvän rakentamistavan mukaisia vaatimuksia tai muita tällaisia määräyksiä. Myöskin rakennus, jonka voidaan perustellusti olettaa aiheuttavan haittaa terveydelle, on virheellinen.
Toimeksisaaja vastaa virheestä, mikä on ollut rakennuksessa silloin, kun se on luovutettu tilaajalle, vaikka virhe ilmenisikin myöhemmin. Tilaajan on kuitenkin ilmoitettava toimeksisaajalle tällaisesta virheestä sen havaittuaan, tai hän menettää oikeutensa vedota siihen. Oikeutta ei kuitenkaan menetä, jos:
1) rakennusvirhe johtuu toimeksisaajan törkeästä huolimattomuudesta tai kunnianvastaisesta ja arvottomasta toiminnasta,
2) rakennusvirhe ei täytä terveyden tai omaisuuden suojelemiseksi asetettuja vaatimuksia, tai
3) jos rakennusvirhe on terveydelle tai omaisuudelle vaarallinen.
Tilaajan on kuitenkin heti rakennusvirheen havaittuaan pyrittävä estämään sen paheneminen tai rajoittamaan sen aiheuttamaa haittaa, jos se vain on mahdollista.
Tilaaja voi vaatia toimeksisaajaa korjaamaan rakennusvirheen ilmaiseksi, mutta toimeksisaaja saa myös tehdä sen oma-aloitteisesti olettaen, ettei tämä aiheuta haittaa tilaajalle. Tilaaja voi myös korjauttaa virheen, jos olisi kohtuutonta vaatia häntä odottamaan, että toimeksisaaja korjaisi virheen itse. Tällöin korjautuksesta tilaajalle aiheutuneet kulut voidaan myöhemmin saada alkuperäiseltä toimeksisaajalta.
Jos virhe syystä tai toisesta jää korjaamatta, tilaajalle syntyy oikeus hyvitykseen esimerkiksi hinnanalennuksena. Ottaen huomioon, että rakennusvirhe voi johtaa merkittävään taloudelliseen tai terveyteen kohdistuvaan vahinkoon, tulee sellaiseen suhtautua aina vakavasti.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.