Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajaviranomaiset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa toimii useampia kuluttajaviranomaisia. Kuluttajaviranomaisia ovat muun muassa kuluttaja-asiamies, kuluttajariitalautakunta sekä markkinaoikeus. Näiden lisäksi on olemassa vielä muitakin kuluttajaviranomaisia.

Kuluttajaviranomaiset käsittelevät erilaisia kuluttajansuojaan liittyviä asioita ja pyrkivät edistämään kuluttajien asemaa. Jokaisella kuluttajaviranomaisella on omat tarkemmin määritellyt tehtävänsä. Kuluttaja-asiamies on yksi keskeisimmistä Suomessa toimivista kuluttajaviranomaisista. Kuluttaja-asiamiehen tehtäviin kuuluu muun muassa kuluttajansuojaa koskevan lainsäädännön noudattamisen valvominen, kuluttajan auttaminen tietynlaisten riita-asioiden hoitamisessa sekä ryhmäkanteen nostaminen tai ryhmävalituksen vireille laittaminen kuluttajariitalautakunnassa. Kuluttaja-asiamiehellä on oikeus kieltää elinkeinonharjoittajaa harjoittamasta lainvastaista toimintaa. Ensisijaisesti kuluttaja-asiamies koettaa saada elinkeinonharjoittajan luopumaan vapaaehtoisesti tällaisesta toiminnasta. Joskus asia voidaan joutua saattamaan markkinatuomioistuimen ratkaistavaksi, jos elinkeinonharjoittaja vain jatkaa lainvastaista toimintaansa. Kuluttaja-asiamies kirjoittaa myös kaikkien luettavissa olevaa blogia ajankohtaisista kuluttajansuojaan liittyvistä asioista.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Kuluttajariitalautakunta ratkaisee kuluttajariitoja. Se antaa ratkaisusuosituksia, jotka eivät kuitenkaan saa samanlaisia oikeusvaikutuksia kuin tuomioistuimen antama tuomio. Elinkeinonharjoittajan ei näin ollen ole pakko noudattaa kuluttajariitalautakunnan antamaa ratkaisusuositusta, joskin useimmissa tapauksissa ratkaisusuosituksia noudatetaan melko hyvin. Kuluttaja voi halutessaan saattaa riita-asiansa myös tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Markkinaoikeus on puolestaan erityistuomioistuin, joka käsittelee muun ohessa markkinaoikeudellisia asioita. Markkinaoikeus voi esimerkiksi kieltää elinkeinonharjoittajaa harjoittamasta lainvastaista toimintaa. Markkinaoikeuden päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa