Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja verkkokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Verkkokauppa on kuluttajansuojalain kannalta etämyyntiä. Kuluttajansuojalain kannalta etämyyntiä on nimittäin kaikki kaupanteko, jossa kaupan osapuolet eivät ole samanaikaisesti paikalla. Etämyynnissä joudutaan tämän vuoksi käyttämään tavaran markkinoinnissa ja kaupan tekemisessä jotakin etäviestintä, joka tarkoittaa verkkokaupan tapauksessa tietokonetta, internetyhteyttä, verkkoselainta ja myyjän verkkosivuja. Etämyyntiä tarkoittava sopimus tehdään aina jonkin myynti- tai palveluntarjontajärjestelmän avulla, joka on verkkokaupan tapauksessa myyjän internetsivujen verkkokauppa.

Verkkokauppa on etämyyntiä huolimatta tuotteen toimitustavasta: vaikka tuote sovitaan noudettavaksi myymälästä, verkon välityksellä tehty kauppa lasketaan silti etämyynniksi. Verkon välityksellä sovittu kauppa voi olla samalla myös postimyyntiä, jos tilatut tuotteet toimitetaan postin välityksellä. Myös postimyynti on etämyyntiä.

Verkkokaupan lukeutuminen etämyynniksi on ostajan kannalta erittäin hyvä asia, sillä kuluttajansuojalain 6. luvussa on paljon kuluttajalle edullisia sääntöjä, jotka soveltuvat vain koti- ja etämyynnissä. Kenties tunnetuimpia ja tärkeimpiä 6. luvun pykälistä ovat kuluttajan lakisääteisen 14 päivän palautusoikeuden perustava pykälä ja tämän oikeuden sisältöä ja rajoja täsmentävät pykälät. Lisäksi 6. luku sääntelee kuluttajalle ennen verkkokauppasopimuksen tekemistä annettavia tietoja. Näistä on erityisesti mainittava nimenomaan verkkokauppaa koskeva sääntö, jonka mukaan verkkosivustoilla, joilla harjoitetaan kaupankäyntiä, on ilmoitettava selkeällä tavalla viimeistään tilausmenettelyn käynnistyessä mahdollisista toimitusrajoituksista sekä siitä, mitkä maksuvälineet hyväksytään.

Lisätietoa etämyynnistä saat Minilex-artikkelista Mikä on etämyyntiä? ja etämyyntiä koskevia sääntöjä tarkemmin käsittelevistä artikkeleista. Minilex.fi-sivustolta löydät artikkeleita myös muista oikeudellisista aiheista kuin etämyynnistä ja kuluttajansuojasta. Voit myös koska tahansa ottaa yhteyttä lakimiehiimme, mikäli tunnet tarvitsevasi juuri Sinun tilanteeseesi räätälöityä oikeudellista neuvontaa.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »