Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajariitalautakunta ja musta lista


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuluttajariitalautakunnan yksi tehtävistä on antaa ratkaisusuosituksia kuluttajariita-asioihin. Lautakunnan antamat ratkaisut eivät omaa tuomioistuimen antaman tuomion vaikutuksia, joten niitä ei voi panna täytäntöön pakolla. Jos kuitenkin elinkeinonharjoittaja ei noudata lautakunnan antamaa suositusratkaisua, joutuu se lautakunnan mustalle listalle.

Musta lista on tehty kuluttajia varten, jotta he saisivat tiedon niistä elinkeinonharjoittajista, jotka eivät ole noudattaneet kuluttajariitalautakunnan suositusta riidan ratkaisusta. Lista toimii eräänlaisena pelotteena, koska kuluttajat eivät luonnollisesti sellaista yritystä, joka mahdollisesti rikkoo lakia. Mustaa lista julkaistaan muiden muassa kuluttaja-lehdessä ja karttamuodossa kuluttaja.fi -sivustolla.

Elinkeinonharjoittajan kannattaa välttää siis mustalle listalle joutumista. Lautakunnan antamia päätöksiä noudatetaankin laajasti, joten luultavasti pelotevaikutus toimii. Lisäksi noudattamalla lautakunnan päätöstä vältytään oikeudenkäynniltä, joka on kallis verrattuna lautakuntakäsittelyyn.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa