Minilex - Lakipuhelin

Maksuaika kuluttajankaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajankaupassa maksuajankohta on lähtökohtaisesti silloin, kun myyjä sitä vaatii, jos tavara on sopimuksen mukaisesti jo ostajan saatavilla. Maksuajankohdasta voidaan kuitenkin sopia toisinkin. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos ostajalle myönnetään maksuaikaa ilman, että tavaran luovutuksen ajankohtaa lykätään. Maksuaikataulusta voidaan siten sopia osapuolien kesken eikä sitä ole erikseen määritelty lainsäädännössä.

Tavallisesti kuluttajakaupoissa käytetään kohtuullista 14 vuorokauden maksuaikaa, vaikka sitä ei olekaan laissa määritetty. Kuluttaja-asiamies on linjannut, että elinkeinoharjoittajien tulisi käyttää vähintään 14 vuorokauden maksuaikaa ennen laskun eräpäivää, jotta kuluttajalla olisi myös aito laskun tarkastusmahdollisuus ennen eräpäivää. Kyseessä ei kuitenkaan ole velvoittava määräys, vaan pikemminkin hyvää käytäntöä ohjaava linjaus. Jos siis kuluttaja saa laskun, jonka eräpäivä on jo esimerkiksi seuraavana päivänä tavallisen 14 vuorokauden maksuajan sijasta, ei tilanne riko lakia. Tällöin kannattanee ottaa yhteyttä maksunsaajaan ja yrittää sopia kohtuullisemmasta maksuaikataulusta. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Mikäli kuluttaja ei maksa kuukauden kuluessa saamaansa laskua, jossa eräpäivää ei ole mainittu, alkaa viivästyskorko juosta. Tästä syystä kuluttajalla on maksuaikaa kuukausi sellaisessa laskussa, jossa eräpäivää ei ole määritetty. Jos taas eräpäivä on kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välillä ennakollisesti sitovasti sovittu, varsinainen maksuaika päättyy eräpäivään. Tämän jälkeen mukaan tulee myös viivästyskorko.

Kuluttaja ei ole velvollinen korvaamaan mahdollisia perintäkuluja, jos perintätoimintaa ammattimaisesti harjoittava ei ole antanut 14 päivän maksuaikaa saatavan erääntymisestä ja siitä muistuttamisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa