Kuluttaja-asiamiehen palkka on tehtävän vaatiman vaativuustason mukainen. Kuluttaja-asiamiehen pääasiallinen ja keskeisin tehtävä on valvoa, että kuluttajansuojalakia ja muita kuluttajaa suojaavia keskeisiä lakeja noudatetaan. Valvonnan tavoite on saada lainvastaisesti toimiva yritys lopettamaan tai muuttamaan tällaista menettelyään. Kuluttaja-asiamiehen suorittama valvonta kohdistuu erityisesti lainmukaisuuteen markkinoinnissa, sopimusehdoissa sekä perinnässä. Kuluttaja-asiamies ei siten siis käsittele esimerkiksi työoikeudellisia palkkakiistoja.
Yleensä kuluttaja-asiamies ei käsittele yksittäisiä tavaran tai palvelun virheeseen liittyviä riita-asioita, mutta voi harkintansa mukaan avustaa kuluttajaa tällaisessa asiassa, jos sillä on lain soveltamisen tai kuluttajien yleisen edun kannalta tärkeä merkitys, tai jos kyse on tapauksesta, jossa elinkeinonharjoittaja ei noudata kuluttajariitalautakunnan päätöstä.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Lisäksi kuluttaja-asiamies voi saattaa ryhmävalituksena asioita kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi ja panna vireille ryhmäkanteita. Kuluttaja-asiamies myös tekee aloitteita ja esityksiä lainsäädännön muuttamisesta.
Ellei yritys luovu lainvastaisesta toiminnastaan kuluttaja-asiamiehellä on oikeus ryhtyä pakkotoimiin tai saattaa asia tuomioistuimen käsittelyyn. Yleinen käytetty pakkotoimi on uhkasakolla tehostetun kiellon määrääminen. Kiellon määrää markkinaoikeus, mutta kuluttaja-asiamiehellä on oikeus antaa itse kielto väliaikaisena, jos yrityksen toimet on tarpeen estää kiireellisesti. Väliaikainen kielto tulee heti voimaan, mutta markkinaoikeuden on vahvistettava se kolmen päivän kuluessa.