Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajariitalautakunta ja käräjäoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajariitalautakunta ja käräjäoikeus ovat hyvin erityyppisiä organisaatiota. Käräjäoikeudet ovat osa suomalaista tuomioistuinlaitosta, joka ratkaisee ensi asteena riita-, rikos- ja hakemusasioita. Kuluttajariitalautakunta on viranomaispohjalta toimiva tuomioistuinlaitoksen ulkopuolinen organisaatio, joka on erikoistanut kuluttajariitojen ratkaisuun ja kuluttajien neuvontaan.

Sekä lautakunnan että käräjäoikeuden ratkaisutoiminta perustuu riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Ratkaisujen luonne sen sijaan on hyvin erilainen. Käräjäoikeuden ratkaisut sitovat molempia osapuolia ja ne voidaan tarvittaessa täytäntöönpanna pakkokeinoin. Niistä voi myös pääsääntöisesti valittaa hovioikeuteen. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisut ovat suosituksia, jotka eivät sido kumpaakaan osapuolta. Tosiasiallisesti lautakunnan ratkaisuja noudatetaan kuitenkin varsin hyvin. Lautakunnan ratkaisuista ei voi valittaa, mutta asia voidaan käsitellä uudelleen, jos siinä on selvä asiavirhe.

Kuluttajariitalautakunnan ja käräjäoikeuden välinen suhde on järjestetty yksipuolisesti. Kuluttajariitalautakunta ei saa käsitellä asiaa, jonka tiedetään olevan vireillä tai ratkaistu tuomioistuimessa. Sen sijaan lautakunnassa käsitellyn asian voi aina viedä myös oikeuden käsiteltäväksi. 

Kuluttajariidoissa kuluttajalla on siis yleensä mahdollisuus valita, viekö se riitansa kuluttajariitalautakunnan vai käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Kuluttajariitalautakunta on usein hyvä vaihtoehto, sillä siellä käsittely on yleensä nopeampaa ja edullisempaa kuin käräjäoikeudessa. Varjopuolena on se, etteivät  lautakunnan ratkaisut ole sitovia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa