Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajariitalautakunnan päätöksestä valittaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajariitalautakunnan päätöksestä ei voi valittaa. Lautakunnan ratkaisua koskee siis valituskielto, josta lautakunnan on mainittava kuluttajariidan osapuolille ratkaisusuosituksen antamisen yhteydessä. Valituskiellosta huolimatta epämieluisan päätöksen saaneen kuluttajariidan osapuolen ei tarvitse tyytyä kohtaloonsa ilman taistelua. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisusuositus ei nimittäin estä saman tapauksen käsittelemistä uudestaan yleisessä tuomioistuimessa, joita ovat käräjäoikeudet, hovioikeudet ja korkein oikeus. Tuomioistuinkäsittely on kuitenkin huomattavasti kalliimpi ja riskialttiimpi tapa hankkia oikeutta kuin maksuton kuluttajariitalautakunnan käsittely.

Tuomioistuinkäsittely ei ole muutoksenhakukäsittely, joten se ei perustu aiempaan kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn tai päätökseen. Asiassa tuomiovaltaa käyttävä tuomioistuin ei edes välttämättä tiedä lautakunnan päätöksen olemassaolosta. Tuomioistuimessa asia käsitellään alusta saakka ja perusteellisesti, mikä todennäköisesti tarkoittaa kertaalleen jo lautakunnalle esitettyjen väitteiden ja todisteiden uudelleen esittämistä asiaa harkitseville tuomareille. Tässä mielessä kuluttajariitalautakunnan jo käsittelemän kuluttajariidan saattamista käräjäoikeuden käsiteltäväksi ei voida kutsua edes epäsuoraksi valittamiseksi lautakunnan päätöksestä. Tuomioistuinkäsittely tarjoaa kuluttajariidan osapuolille kuitenkin mahdollisuuden saada asiasta toinen mielipide, joskin tämä on osapuolia oikeudellisesti sitova mielipide.

Yleisen tuomioistuimen tuomiosta voi sen antamisen jälkeen valittaa ylempään tuomioistuininstanssiin eli käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa tietyin edellytyksin hovioikeuteen ja hovioikeuden tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, joka tosin hyväksyy vain hyvin harvat valitukset varsinaiseen käsittelyynsä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa