Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuojalain 7 päivän palautusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suurimmassa osassa kauppoja ostajan harkinta päättyy sopimuksen allekirjoittamiseen, eikä toisiin aatoksiin tullut ostaja voi enää tämän jälkeen peruuttaa kauppaa. Ostajan peruuttamisoikeus on olemassa pääsääntöisesti ainoastaan silloin, kun tällaisesta oikeudesta ja sen sisällöstä, kuten esimerkiksi vaihto- tai palautusajan pituudesta, on nimenomaisesti sovittu ostajan ja myyjän välillä.

Poikkeuksena juuri mainituista pääsäännöistä on kuluttajansuojalain mukainen ostajan palautusoikeus, kun kyseessä on kotimyynti tai etämyynti kuluttajalle. Lakisääteinen palautusoikeus on siis vain kuluttajilla koti- ja etämyynnissä. Kuluttajiksi katsotaan tavalliset ihmiset, jotka ostavat kulutushyödykkeitä muuhun tarkoitukseen kuin elinkeinon harjoittamiseen. Palautusoikeutta kutsutaan myös peruuttamisoikeudeksi.

Kun kuluttajansuojalaki aikoinaan (vuonna 1978) tuli voimaan, oli koti- ja etämyyntiä koskeva sääntely hieman erilaista. Ensinnäkin kuluttajasuojalaissa käytettiin vielä sanaparia koti- ja postimyynti, sillä monet etämyynnissä nykyisin käytettävistä etäviestimistä (tärkeimpänä internetin välityksellä käytävä verkkokauppa) eivät olleet tarpeeksi kehittyneitä, jotta ne olisi ollut tarpeen mainita kuluttajansuojalaissa. Toiseksi kuluttajalla koti- ja postimyynnissä olleen lakisääteisen palautusoikeuden ajallinen kesto oli lyhyempi. Alkuperäinen kuluttajansuojalaki myönsi kuluttajalle vain 7 päivää aikaa päättää, pitääkö hän koti- tai postimyynnissä ostamansa tavaran. Tätä 7 päivän palautusoikeutta on kehitetty lakimuutoksilla ja nykyisin kuluttajalla on koti- ja etämyynnissä kaksi kertaa alkuperäistä pitempi 14 päivän palautusoikeus. Enää ei siis pidä siis puhua vanhasta kuluttajansuojalain 7 päivän palautusoikeudesta, vaan kuluttajansuojalain nykymuotoisesta 14 päivän palautusoikeudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa