Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja postimyynnissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Postimyynnissä

  1. myyjä toimittaa potentiaalisille ostajille luettelon, esitteen tai muunlaisen mainoksen,
  2. josta ostaja valitsee haluamansa tuotteet,
  3. jotka sitten toimitetaan hänelle postissa tai jonkin muun toimituspalvelun (esimerkiksi FedEx) välityksellä.

Kuluttajansuojalain kannalta postimyynti on etämyyntiä. Etämyyntiä kyseisen lain silmissä on nimittäin kaikki kaupanteko, jossa kaupan osapuolet eivät ole samanaikaisesti paikalla. Etämyynnissä joudutaan tämän vuoksi käyttämään tavaran markkinoinnissa ja kaupan tekemisessä jotakin etäviestintä, joka tarkoittaa postikaupan tapauksessa tavanomaisesti postia tai muuta toimituspalvelua. Etämyyntiä tarkoittava sopimus tehdään aina jonkin myynti- tai palveluntarjontajärjestelmän avulla, joka voi postimyynnin tapauksessa olla esimerkiksi myyjän internetsivujen verkkokauppa tai postiesitteiden lähettämiseen ja ostajien postilla lähettämien tilausten vastaanottamiseen keskittynyt osasto myyjän organisaatiossa.

Postimyynti voi olla samanaikaisesti myös verkkokauppaa, jos tavara ostetaan myyjän verkkosivuilla ja se toimitetaan postikuljetuksella kuluttajalle. Tämä samanaikaisuus ei vaikuta mitenkään postikaupan oikeudelliseen kohteluun, sillä myös verkkokauppa lasketaan etämyynniksi kuluttajansuojalaissa.

Postikaupan lukeutuminen etämyynniksi on ostajan kannalta erittäin hyvä asia, sillä kuluttajansuojalain 6. luvussa on paljon kuluttajalle edullisia sääntöjä, jotka soveltuvat vain koti- ja etämyynnissä. Kenties tunnetuimpia ja tärkeimpiä 6. luvun pykälistä ovat kuluttajan lakisääteisen 14 päivän palautusoikeuden perustava pykälä ja tämän oikeuden sisältöä ja rajoja täsmentävät pykälät. Lisäksi 6. luku sääntelee niitä tietoja, jotka myyjän on annettava kuluttajalle ennen postikauppaa tarkoittavan sopimuksen tekemistä.

Lisätietoa etämyynnistä saat Minilex-artikkelista Mikä on etämyyntiä? ja etämyyntiä koskevia sääntöjä tarkemmin käsittelevistä artikkeleista. Minilex.fi-sivustolta löydät artikkeleita myös muista oikeudellisista aiheista kuin etämyynnistä ja kuluttajansuojasta. Voit myös koska tahansa ottaa yhteyttä lakimiehiimme, mikäli tunnet tarvitsevasi juuri Sinun tilanteeseesi räätälöityä oikeudellista neuvontaa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa