Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja ja 14 päivän palautusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tehty tavaran kauppa on kuluttajaa sitova, elleivät kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja ole sopineet vapaaehtoisesta vaihto- ja palautusoikeudesta taikka avokaupasta. Avokauppaa tai vapaaehtoista vaihto- ja palautusoikeutta ei sääntele 14 päivän palautusoikeus, vaan sopimuksen osapuolet sopivat keskenään kuluttajalle annettavien etujen sisällöstä. 14 päivän palautusoikeus koskee kuluttajansuojalain mukaan vain koti- ja etämyyntiä, koska näissä on tarpeellista suojata kuluttajaa takaamalla palautusoikeus. Tavallisesta niin sanotusta kivijalkaliikkeestä ostetulla tuotteella ei siten välttämättä ole vaihto- tai palautusoikeutta.

Palauttamisoikeudesta tulee erottaa tavaran tai palvelun virhetilanteet, joita koskee eri sääntely. Palautusoikeudella tarkoitetaan koti- ja etämyynnissä olevaa kuluttajan oikeutta peruuttaa tehty kauppa 14 päivän kuluessa esimerkiksi sopimuksentekopäivästä.

Lain mukaan kuluttajalla on oikeus peruuttaa ilmoittamalla peruutuksesta peruuttamislomakkeella tai muulla yksiselitteisellä tavalla elinkeinonharjoittajalle koti- tai etämyyntisopimus viimeistään 14 päivän kuluttua lain määräämästä ajankohdasta. Aika voi alkaa kulua palvelusopimuksen tai sähköisesti toimitettavaa digitaalista sisältöä koskevan sopimuksen syntyhetkestä, kauppasopimuksen tilanteessa tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta taikka ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta, jos kyseessä on tavaroiden säännöllinen toimittaminen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »14 päivän määräaika muuttuu 12 kuukaudeksi, jos myyjä ei anna kuluttajalle lain mukaisesti ennakkotietoja kaupasta. Mikäli myyjä korjaa tämän, 14 päivän määräaika alkaa kulua päivästä, jona kuluttaja sai tiedot.

Kuluttajan tulee ottaa huomioon, että koti- ja etämyynnin peruutusoikeudelle on laissa rajoituksia, joten sopimuksen ehdot tulee lukea tarkkaan. Lain peruutusoikeus ei koske esimerkiksi sinetöitynä toimitettua ääni- tai kuvatallennetta, joka on avattu, elleivät sopimuksen osapuolet sovi muusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa