Minilex - Lakipuhelin

Varkaus vai näpistyksen yritys? - KKO:1995:197

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Varkausrikos
    Varkaus
    Rikoksen yritys

A oli piilottanut tavaratalon osastolla myynnissä olevaa omaisuutta kassiinsa. A: n syytteessä ei annettu merkitystä sille, että oliko hän ehtinyt poistua osastolta vai ei ennen kiinniottoa.

 

Raastuvanoikeus tuomitsi A:n rikoslain nojalla varkaudesta sekä eräästä muusta aikaisemmin ehdollisena tuomitusta rikoksesta yhteensä 60 päivän vankeusrangaistukseen.

 

A valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden päätöstä. A:lle myönnettiin valituslupa korkeimpaan oikeuteen. A vaati valituksessaan, että hänen katsotaan varkauden asemasta syyllistyneen näpistyksen yritykseen ja, että hänelle tuomittu yhteinen vankeusrangaistus määrätään ehdolliseksi.

 

Korkein oikeus perusteli tuomiotaan sillä, että A: n teko on täyttänyt anastusrikoksen tunnusmerkistön kun A on ottanut tavaratalon omaisuutta kassiinsa anastustarkoituksessa.

A on toiminut suunnitelmallisesti ja valmistautunut tekoonsa etukäteen, rikokseen ei liity sellaisia seikkoja, joiden johdosta varkautta voitaisiin kokonaisuutena arvostellen pitää vähäisenä. Näin ollen A tuomittiin rangaistukseen varkaudesta eikä hovioikeuden tuomion lopputulosta muuteta.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa