Minilex - Lakipuhelin

Järjestysrangaistuksen tuomitseminen ja asianosaisen kuuleminen - KKO:2005:70

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntimenettely
    Asianosaisen kuuleminen
    Järjestysrangaistus

Tapauksessa oli kysymys siitä, saako tuomioistuin tuomita järjestysrangaistuksen varaamatta ensin sen mielestä lainkohdassa tarkoitettuun menettelyyn syyllistyneelle asianosaiselle tilaisuutta lausua rangaistuksen määräämiseen vaikuttavista seikoista.

Tapauksessa A oli hovioikeudelle toimittamassaan valituksessa ja vastauksessa käyttänyt loukkaavaa ja epäkunnioittavaa kirjoitustapaa mainitessaan eräiden nimeämiensä henkilöiden syyllistyneen rikollisiin tekoihin. Tämän johdosta hovioikeus tuomitsi A:n oikeudenkäymiskaaren 14 luvun 7 §:n 1 momentin nojalla järjestysrikoksesta sakkorangaistukseen.

A valitti hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. A vaati, että hänelle tuomittu järjestysrangaistus poistetaan tai sitä ainakin alennetaan. Lisäksi A vaati, että asia palautetaan järjestysrangaistusta koskevalta osin hovioikeuteen, koska häntä ei ollut ennen rangaistuksen määräämistä kuultu.

Korkein oikeus toteaa oikeudenkäymiskaaren perusteella, että joka oikeudessa tai oikeuteen annetussa kirjoituksessa käyttää loukkaavaa tai epäkunnioittavaa puhe- tai kirjoitustapaa, saa oikeus omasta aloitteesta heti rangaista sakolla. Toisaalta asianosaisen oikeus tulla kuulluksi hänen oikeuksiaan koskevassa asiassa kuuluu keskeisiin oikeudenkäynnissä noudatettaviin periaatteisiin. Näin ollen kuulemisperiaatetta pidetään pääsääntönä.

Korkein oikeus katsoo, ettei laissa ole säännöstä, jonka nojalla järjestysrangaistukseen tuomitseminen voisi tapahtua tuomittavaa asianosaista kuulematta. Myöskään se, että tuomioistuin saa omasta aloitteestaan tuomita järjestysrangaistuksen, ei tarkoita sitä, että kuulemisperiaatteesta voitaisiin poiketa. Korkein oikeus myös painottaa, että nimenomaan järjestysrangaistuksen tuomitsevan tuomioistuimen velvollisuutena on varmistua siitä, että sillä on ennen ratkaisun tekemistä kaikki tarpeellinen tieto asiaan vaikuttavista seikoista.

Näin ollen korkein oikeus katsoo, ettei hovioikeus olisi saanut tuomita A:ta järjestysrangaistukseen varaamatta hänelle ensin tilaisuutta saada esittää käsityksensä siitä, ovatko hänen kirjoituksensa olleet loukkaavia ja epäkunnioittavia. Hovioikeuden tuomio kumotaan ja asian käsittelyä on jatkettava hovioikeudessa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]