Minilex - Lakipuhelin

Näytön arviointi sukupuoliyhteyteen pakottamisessa - KKO:2013:96

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Seksuaalirikos
    Pakottaminen sukupuoliyhteyteen
    Oikeudenkäyntimenettely
    Todistelu
    Näytön arviointi

Tapauksessa on kysymys rikosasiasta, jossa asianomistaja ja vastaaja olivat erimieltä siitä, oliko seksuaalinen kanssakäyminen perustunut pakottamiseen vai ollut vapaaehtoista. Asia eteni korkeimpaan oikeuteen näytön arvioinnin osalta.

Syyttäjä oli käräjäoikeudessa vaatinut X:lle rangaistusta sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. X oli syytteen mukaan A:n asunnossa kiertänyt kätensä A:n ympärille, kosketellut tätä rinnoista, jalkojen välistä ja takapuolesta sekä suudellut tätä, vaikka A oli kieltänyt useaan kertaan sanallisesti X:ää ja yrittänyt työntää X:ää poispäin. Tämän jälkeen X oli työntänyt A:n makuuhuoneeseen, riisunut tämän vaatteet, istunut A:n rintakehän päällä sekä työntänyt sukupuolielimensä A:n sukupuolielimen. A:lle oli tullut rintaan mustelma. Näin ollen X oli siten pakottanut A:n sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa.

Käräjäoikeus katsoi, että syytteessä mainittu mustelma oli mahdollisesti tullut muussa tilanteessa, koska mustelman väri viittasi jäljen vanhempaan alkuperään. Toisaalta se, että A oli tapahtumien jälkeen hakeutunut mielenterveystoimistoon hoitoon, tuki jossain määrin syytettä. A:ta koskevassa lääkärinlausunnossa ei ilmennyt väkivaltaan liittyviä seikkoja. Käräjäoikeuden mukaan näyttö siitä, että X olisi väkivaltaa käyttämällä tai vakivallalla uhkaamalla pakottanut A:n sukupuoliyhteyteen, ei ollut riittävä. Tämän vuoksi epäselvä tapaus oli ratkaistava syytetyn eduksi ja käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Syyttäjä ja A valittivat hovioikeuteen ja vaativat, että X:lle luetaan syyksi syytteen mukainen pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Hovioikeus katsoi asiassa olevan riidatonta, että X oli ollut A:n kanssa sukupuoliyhteydessä. Lisäksi hovioikeus katsoi, että A:n kertomuksella ja sitä tukevilla lääkärinlausunnoilla oli tullut näytetyksi, että X oli menetellyt syytteessä kerrotulla tavalla. Hovioikeuden mukaan X:n oli täytynyt ymmärtää toimineensa vastoin A:n tahtoa. Tämän vuoksi hovioikeus tuomitsi X:n syytteen mukaisesti pakottamisesta sukupuoliyhteyteen kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä velvoitti X:n suorittamaan vahingonkorvausta A:lle.

X valitti hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. X vaati, että syyte hylätään ja hänet vapautetaan rangaistuksesta sekä korvausvelvollisuudesta. Näin ollen korkein oikeus arvioi asiassa esitetyn näytön perusteella, osoittaako näyttö riittävällä varmuudella X:n syyllistyneen sukupuoliyhteyteen pakottamiseen vai jääkö hänen syyllisyydestään varteenotettava epäily.

Korkein oikeus katsoo, että A:n kertomusta voidaan sitä tukeva näyttö huomioon ottaen pitää luotettavana. Lisäksi näytön katsotaan olevan asian laatuun ja näyttömahdollisuuksiin nähden riittävän kattava. X:n kertomus puolestaan sisältää useita seikkoja, jotka merkittävästi horjuttavat hänen uskottavuuttaan ja kertomuksensa luotettavuutta. Hänen kertomuksensa luotettavuutta heikensi erityisesti se, että hän kielsi esitutkinnassa olleensa sukupuoliyhteydessä A:n kanssa, mutta DNA-tutkimuksen jälkeen myönsi olleensa sukupuoliyhteydessä A:n kanssa. Myös X:n väitteet A:n pyrkimyksistä hyötyä hänestä taloudellisesti, vaikutti erityisen epäloogiselta A:n kohtuullisen hyvä taloudellinen asema huomioon ottaen.

Korkein oikeus päätyi siihen, että syytteen tueksi on esitetty riittävä näyttö. Näin ollen X:n syyllistymisestä syytteen mukaiseen pakottamiseen sukupuoliyhteyteen ei ole jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomion lopputulosta. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]