Minilex - Lakipuhelin

Menettämisseuraamusta koskevan lainvoiman saaneen tuomion purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainvoivoimaisen tuomion voi purkaa ylimääräisen muutoksenhaun keinoin. Tuomion lainvoimaisuus tarkoittaa tuomion lopullisuutta, jolloin siihen ei yleensä voi enää hakea muutosta. Lainvoiman saaneen tuomion purkaminen onkin aina hyvin poikkeuksellinen tilanne. Tuomion lainvoimaisuus on tärkeä osa oikeusvaltion periaatteita, sillä asianosaisten on voitava luottaa asiassa annetun lopullisen ratkaisun pysyvyyteen. Ikuisesti jatkuvat oikeuskiistat eivät olisi kenenkään edun mukaisia. Menettämisseuraamus tulee kyseeseen ainoastaan rikosasioiden yhteydessä ja se tarkoittaa yksityisomaisuuden ottamista valtion haltuun ilman korvausta. Menettämisseuraamus ei kuitenkaan aina kohdistu rikoksesta syytettyyn, vaan se voidaan määrätä myös muulle asianosaiselle. Menettämisseuraamus voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi rikollisella toiminnalla saadun taloudellisen hyödyn haltuunottoa. Menettämisseuraamus ei ole sama asia kuin rikoksen rangaistus. Menettelyseuraamuksesta käytetään myös termiä konfiskaatio.

Lainvoiman saanut menettämisseuraamusta koskeva tuomio voidaan purkaa joko tuomitun eduksi taikka vahingoksi. Rikoksesta tuomitun eduksi tuomio voidaan purkaa, jos jonkin asianosaisen edustaja tai avustaja, tuomari taikka syyttäjä on syyllistynyt rikolliseen menettelyyn ja kyseinen menettely on mahdollisesti vaikuttanut jutun lopputulokseen. Jos todisteena annettu asiakirja on väärä tai sen sisällön tiedetään olevan virheellinen, voidaan tuomio mahdollisesti purkaa. Sama koskee todistajan tai asiantuntijan valheellista lausumaa. Tuomion purku voi lisäksi perustua virheelliseen lain soveltamiseen. Menettämisseuraamusta koskevan tuomion purkaminen johtuu tyypillisimmin sellaisen uuden seikan tai todisteen ilmenemisestä, jolla on olennaisesti vaikutusta tuomion lopputulokseen.

Menettämisseuraamusta koskevan lainvoimaisen tuomion purkaminen vastaajan vahingoksi edellyttää miltei samojen ehtojen täyttymistä kuin tuomion purkaminen vastaajan eduksi, mutta kriteerien vaatimustaso on asetettu astetta korkeammalle. Tuomion purkaminen vastaajan vahingoksi on mahdollista vain, jos edellä mainittu rikollinen toiminta tai uusi todiste on voinut olennaisesti vaikuttaa menettämisseuraamuksen ankaruuteen. Lisäksi purkua vaativan asianosaisen on osoitettava, ettei hänellä ollut aiemmin mahdollisuutta vedota kyseisiin seikkoihin. Purkua vaativalla taholla on siis oltava pätevä syy sille, ettei purkuhakemuksen perusteena olevia asioita ole aiemmin esitetty.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]