Minilex - Lakipuhelin

Tyytymättömyyden ilmoittaminen tuomioon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuden tuomioon haetaan muutosta valittamalla hovioikeuteen. Muutoksenhakuoikeus on yleinen ja voimassa, ellei muutoksenhakua ole erikseen kielletty. Ennen valittamista hovioikeuteen, valittajan on kuitenkin ilmoitettava tyytymättömyyttään käräjäoikeuden tuomioon. Tyytymättömyyden ilmoitus on tehtävä puhevallan menettämisen uhalla.

Tyytymättömyydestä on ilmoitettava viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä, kun käräjäoikeuden tuomio julistettiin tai annettiin. Tyytymättömyyden ilmoitus voidaan tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti ja siihen on olemassa myös valmiita lomakkeita. Tyytymättömyyden ilmoittamiselle ei kuitenkaan ole säädetty muotovaatimuksia vaan muunkinlainen kirjallinen tai suullinen ilmoitus riittää. Tyytymättömyyden ilmoitus on tehtävä asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan. Jos tyytymättömyyttä ei ilmoiteta määräajassa, käräjäoikeuden ratkaisu saa lainvoiman ja jää pysyväksi. Tyytymättömyyden ilmoitus voidaan rajoittaa koskemaan vain osaa käräjäoikeuden ratkaisusta. Tästä rajoituksesta tulee ilmoittaa tyytymättömyyttä ilmoitettaessa.

Tyytymättömyyden ilmoitus voidaan peruuttaa tyytymättömyyden ilmoittamiselle asetetun määräajan kuluessa, eli seitsemän päivän kuluessa käräjäoikeuden ratkaisun julistamisesta tai antamisesta. Jos asianosainen ilmoittaa tyytymättömyyttään jo esimerkiksi heti käräjäoikeuden tuomion julistamisen jälkeen, hän voi perua ilmoituksen vielä viikon sisällä. Tyytymättömyyden peruuttamista koskevat samat menettelysäännöt kuin tyytymättömyyden ilmoittamistakin, eli peruutus voidaan tehdä suullisesti tai kirjallisesti ja se on toimitettava asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan.

Kun tyytymättömyyden ilmoitus on hyväksytty, asianosaiselle annetaan valitusosoitus. Tyytymättömyyden ilmoitusta ei hyväksytä, jos sitä ei ole tehty säädetyssä järjestyksessä tai jos se on tehty asiassa, johon ei saa hakea muutosta. Hyväksymisestä päättää käräjäoikeuden puheenjohtaja. Jos tyytymättömyyden ilmoitusta ei ole hyväksytty, siitä on ilmoitettava asianosaiselle heti kirjallisesti. Jos ilmoitusta ei ole hyväksytty, siitä saa kannella hovioikeuteen. Kantelu on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan 30 päivän kuluessa ratkaisun julistamisesta tai antamisesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]