Minilex - Lakipuhelin

Asian kirjallinen käsittely hovioikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Muutosta käräjäoikeuden ratkaisuihin voidaan hakea hovioikeudelta valittamalla. Jotta asia ylipäätään otettaisiin hovioikeuden käsittelyyn, tulee hovioikeuden myöntää siihen jatkokäsittelylupa. Rikosasian vastaaja, syyttäjä tai asianomistaja ei kuitenkaan tarvitse valitukselleen jatkokäsittelylupaa, jos vastaajalle on tuomittu ankarampi rangaistus kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, ja valitus koskee vastaajalle syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Lisäksi hovioikeuden on myönnettävä jatkokäsittelylupa muun muassa silloin, kun ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta tai kun ratkaisun oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Jatkokäsittelyluvan myöntämiselle voi myös olla jokin muu painava syy. Jos hovioikeus ei myönnä asiassa jatkokäsittelylupaa, jää käräjäoikeuden ratkaisu pysyväksi.

Valitusasia käsitellään ja ratkaistaan hovioikeudessa joko kirjallisessa menettelyssä eli esittelystä tai suullisessa pääkäsittelyssä. Suullisessa käsittelyssä kuullaan asianosaisia, todistajia ja asiantuntijoita sekä vastaanotetaan muuta selvitystä. Asia ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä silloin, kun siinä ei ole tarpeen toimittaa suullista pääkäsittelyä henkilötodistelun vastaanottamiseksi. Sen sijaan suullinen käsittely on järjestettävä, jos riita-asian asianosainen tai rikosasian asianomistaja tai vastaaja sitä vaatii. Tietyissä tilanteissa hovioikeus voi ratkaista asian tällaisesta vaatimuksesta huolimatta pääkäsittelyä toimittamatta. Tämä on mahdollista kun asiassa ei ole tarpeen vastaanottaa suullista todistelua sen vuoksi, ettei käräjäoikeudessa esitetyn näytön oikeellisuudesta jää varteenotettavaa epäilystä tai jos pääkäsittelyn toimittaminen olisi myös muuten selvästi tarpeetonta.

Kirjallisessa menettelyssä asia ratkaistaan käräjäoikeudessa kertyneen aineiston, valituskirjelmän, siihen annettujen vastausten ja tarvittaessa muun kirjallisen oikeudenkäyntiaineiston pohjalta. Tarvittaessa hovioikeus voi pyytää asianosaisilta vielä myöhemmin lisäselvitystä joistain seikoista. Käräjäoikeudessa kertynyt aineisto tutkitaan usein ainoastaan niiden seikkojen osalta, joihin hovioikeudessa on nimenomaisesti vedottu. Hovioikeus voi myös tarvittaessa ottaa käräjäoikeudessa esitetystä todistelusta selon tallenteelta. Lisäksi, jos valittajan vastapuoli ei ole käyttänyt puhevaltaa hovioikeudessa, asiaa ratkaistaessa otetaan huomioon myös hänen aikaisemmin esittämänsä oikeudenkäyntiaineisto. Joissain erityistapauksissa on mahdollista järjestää suullinen valmisteluistunto. Tällöin voidaan nimenomaisesti pyrkiä siihen, että asianosaisten näkökannat selvittämällä luodaan mahdollisuus asian myöhempään ratkaisemiseen kirjallisesti.

Kirjallisessa menettelyssä esittelijä toimittaa ensin asian ratkaisuun osallistuville tuomareille käräjäoikeuden ratkaisun, valituksen, vastauksen ja muun hovioikeudessa kertyneen aineiston, johon tuomareiden tulee perehtyä. Esittelijä toimittaa tuomareille myös oman ratkaisuehdotuksensa asiaan sekä mahdollisesti asiasta laatimansa muistion. Tämän jälkeen asian ratkaisevat tuomarit kokoontuvat esittelyyn, jossa esittelijä selostaa asian suullisesti. Sen jälkeen tuomarit keskustelevat asiasta ja ilmoittavat kukin mielipiteensä. Mikäli tuomarit eivät ole yksimielisiä, ratkaisusta äänestetään.

Asianosaiset ja yleisö eivät saa olla läsnä hovioikeuden esittelytilaisuudessa. Kun hovioikeus on tehnyt asiassa ratkaisunsa, se lähetetään kirjallisena valittajalle ja vastauksen antajalle. Lisäksi rikosasian vastaajalle lähetetään kappale ratkaisusta muulloinkin, jos käräjäoikeuden ratkaisua on hänen osaltaan muutettu.

Asiat siis käsitellään hovioikeudessa kirjallisessa menettelyssä silloin, kun ei ole tarpeen ottaa vastaan suullista todistelua asian ratkaisemiseksi. Riita-asian asianosaisella ja rikosasian vastaajalla ja asianomistajalla on kuitenkin mahdollisuus erikseen vaatia asiansa käsittelyä suullisessa pääkäsittelyssä. Tällaisessakin tapauksessa hovioikeus voi tietyin perustein käyttää harkintavaltaansa ja määrätä asian käsittelyn kirjalliseksi. Valtaosa kaikista hovioikeuksien ratkaisuista tehdään kirjallisessa menettelyssä, eli kirjallisen oikeudenkäyntiaineiston perusteella. Vain noin kolmannes hovioikeudessa käsiteltävistä asioista ratkaistaan suullisessa pääkäsittelyssä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Laadittaessa valitusta käräjäoikeuden antamaan ratkaisuun, voi olla syytä kääntyä lakimiehen puoleen. Lakimieheltä voi myös pyytää neuvoa asian suullisen käsittelyn tarpeellisuuteen liittyen.

Varoitukset

  • Mikäli käräjäoikeuden tuomiosta ei valiteta määräaikaan mennessä, ei tuomiosta ole enää tämän jälkeen lähtökohtaisesti mahdollista valittaa. Asiassa tulee näin ollen toimia ripeästi ja tarvittaessa turvautua lakimiehen apuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]