Minilex - Lakipuhelin

Valitus korkeimpaan oikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkein oikeus on siviili- ja rikosasioissa maan ylin tuomioistuin. Se on ennakkopäätös- eli prejudikaattituomioistuin ja sen tärkein tehtävä on ennakkopäätösten antaminen. Ennakkopäätöksillä eli prejudikaateilla ohjataan muuta lainkäyttöä ja näin korkein oikeus osaltaan kehittää oikeusjärjestystä ja tavallaan jatkaa lainsäätäjän työtä. Ennakkopäätökset eivät muodollisesti sido alempia tuomioistuimia, mutta käytännössä niitä yleensä noudatetaan oikeuskäytännössä.

Korkeimpaan oikeuteen voi valittaa pääsääntöisesti vain niissä tapauksissa, joissa se myöntää valitusluvan. Kuitenkin jos hovioikeus on ratkaissut asian ensimmäisenä oikeusasteena, valituslupaa ei tarvita. Yleensä se kuitenkin tarvitaan ja valitusluvan myöntämisperusteita on kolme. Ensimmäinen peruste on ennakkotapausperuste, eli valituslupa voidaan myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden tutkittavaksi. Toinen on purkuperuste, jonka mukaan valituslupa voidaan myöntää, jos asiassa on tapahtunut sellainen oikeudenkäyntivirhe tai muu virhe, jonka perusteella ratkaisu on purettava tai poistettava. Kolmas peruste on painava syy, jonka mukaan valituslupa voidaan myöntää, jos siihen on muu painava syy.

Koska korkein oikeus on ennakkopäätöstuomioistuin, keskeisin luvan myöntämisperuste on ennakkotapausperuste. Korkein oikeus valitsee käsiteltäväkseen lähinnä sellaisia juttuja, joilla se katsoo olevan ennakkotapausarvoa. Korkein oikeus ei siis ole samanlainen normaali oikeusaste hovioikeuksien yläpuolella kuin mitä hovioikeudet ovat suhteessa käräjäoikeuksiin.

Myös käräjäoikeuden ratkaisuun voidaan hakea valituslupaa ennakkotapausperusteella suoraan korkeimmalta oikeudelta. Tällöin voidaan siis jättää hovioikeusvaihe kokonaan väliin. Valitusluvan hakemiseen liittyy kuitenkin riski, sillä jos valituslupaa ei myönnetä, ei asianosaisilla ole enää oikeutta valittaa edes hovioikeuteen.

Jos korkein oikeus myöntää valitusluvan, saa muutoksenhakija korkeimmalta oikeudelta vastauksen valituksessa esitettyihin vaatimuksiin. Valituksen ratkaiseminen on kuitenkin sivuosassa ennakkopäätöksen antamiseen nähden. Korkein oikeus keskittyy lisäksi enemmän oikeuskysymyksiin kuin näyttökysymyksiin. Toki korkein oikeus käsittelee myös näyttökysymykset valituksen osoittamassa laajuudessa, mutta painopiste on kuitenkin oikeuskysymysten ratkaisussa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]