Minilex - Lakipuhelin

Jatkokäsittelylupa rikosasioissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos käräjäoikeuden ratkaisuun halutaan hakea muutosta, on sitä varten valitettava hovioikeuteen, joka päättää myönnetäänkö asialle jatkokäsittelylupa. Jos jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, käräjäoikeuden asiassa antama ratkaisu jää voimaan. Jatkokäsittelylupaa vaaditaan kaikissa riita- ja hakemusasioissa sekä suuressa osassa rikosasioita, lukuun ottamatta vakavampia tapauksia, joissa vastaaja on tuomittu ankarampaan kuin kahdeksan kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Tätä vähäisemmät rikosasiat kuitenkin kuuluvat poikkeuksetta jatkokäsittelylupajärjestelmän piiriin.

Jos rikosasian vastaaja on tuomittu yli kahdeksan kuukauden vankeuteen, ei ratkaisusta valitettaessa tarvita jatkokäsittelylupaa, mikäli valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Samoilla perusteilla tällaisissa asioissa myöskään asianomistaja eli rikoksen uhri tai syytäjä ei tarvitse jatkokäsittelylupaa. Rangaistuksen osalta huomioon ei oteta vankeusrangaistuksen ohessa mahdollisesti tuomittua muuta rikosoikeudellista seuraamusta, mutta ratkaisevaa on kuitenkin vankeusrangaistuksen kokonaismäärä. Vankeusrangaistus voi siis koostua useammasta rikoksesta yhteisesti tuomitusta vankeusrangaistuksesta.

Rikosasioissa, joissa tuomittu rangaistus on korkeintaan kahdeksan kuukautta vankeutta, jatkokäsittelylupa vaaditaan ja se tulee myöntää tiettyjen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Tällainen lupaperuste on ensinnäkin se, että ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta, tai tätä oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Lisäksi lupa tulee myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa. Lupa myönnetään myös, jos siihen on jokin muu painava syy. Jatkokäsittelylupa on mahdollista myöntää asiassa myös joko kokonaan tai osittain.

Jatkokäsittelylupa vaaditaan näin ollen kaikissa vähäisemmissä rikosasioissa, ja aina silloin, kun valitus ei koske vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta, vaikka vastaaja olisikin tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Kun jatkokäsittelylupa edellytetään, tulee hovioikeuden oma-aloitteisesti tutkia kaikkien edellä mainittujen lupaperusteiden mahdollinen täyttyminen, vaikka valittaja olisikin valituksessaan vedonnut vain johonkin niistä.

Valitettaessa siis käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, vaaditaan rikosasioissa useimmiten jatkokäsittelylupa, lukuun ottamatta vakavampia tapauksia. Mikäli jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, hovioikeuden päätöksestä tulee käydä ilmi, että kaikki lupaperusteet on asiassa tutkittu, lupaa ei myönnetä, ja että käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Päätöksessä tulee tämän lisäksi selostaa asianosaisten vaatimukset ja vastaukset. Jos jatkokäsittelylupa myönnetään, siitä ilmoitetaan asianosaisille. Lupa myönnetään, jos yksikin hovioikeuden ratkaisukokoonpanosta on sitä mieltä, että lupa tulee myöntää. Jatkokäsittelylupaa koskeva asia ratkaistaan hovioikeudessa kirjallisesti.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Valitusta ja jatkokäsittelylupaa koskevissa asioissa on hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

- Kielteiseen jatkokäsittelylupapäätökseen saa normaaliin tapaan hakea muutosta. 

- Valittajan ei ole valituksessaan välttämätöntä osata vedota kaikkiin asiassa mahdollisesti täyttyviin lupaperusteisiin, vaan hovioikeuden kuuluu oma-aloitteisesti tutkia kaikkien lupaperusteiden olemassaolo kussakin valituksessa.

Varoitukset

- Mikäli valituskirjelmää ei ole jätetty käräjäoikeuteen säädetyssä määräajassa, ei hovioikeus ota valitusta lainkaan tutkittavakseen. Muutoksenhaussa on näin ollen aina tärkeää kiinnittää huomiota laissa säädettyihin määräaikoihin.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]