Minilex - Lakipuhelin

Mitä laki sanoo valituksesta hovioikeuteen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan hovioikeudelta valittamalla. Käräjäoikeuden tuomioon ja lopulliseen päätökseen sekä samassa yhteydessä tehtyyn muuhun ratkaisuun saa hakea muutosta hovioikeudelta valittamalla, jollei muutoksenhakua ole erikseen kielletty. Käräjäoikeuden oikeudenkäynnin aikana tekemään ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla vain, jos se on nimenomaisesti sallittu. Tällaisiin oikeudenkäynnin aikana tehtyihin ratkaisuihin haetaan yleensä muutosta vasta pääasian yhteydessä. Asiassa, jossa sovinto on sallittu, asianosaiset voivat kirjallisesti sopia, ettei kukaan heistä hae valittamalla tuomioon muutosta. Sopimuksen tulee koskea tiettyä riitaa tai tietystä oikeussuhteesta vastaisuudessa syntyviä riitoja.

Tyytymättömyyden ilmoittaminen

Kun käräjäoikeus julistaa tai antaa ratkaisun, sen on samalla ilmoitettava, saako ratkaisuun hakea muutosta ja mitä muutoksenhaussa on noudatettava. Mikäli asianosainen haluaa hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, tulee hänen ilmoittaa tyytymättömyyttä tuomioon. Tyytymättömyyttä on ilmoitettava viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä päivästä lukien, jona käräjäoikeuden ratkaisu annettiin tai julistettiin. Tyytymättömyyttä voi ilmoittaa joko suullisesti tai kirjallisesti suoraan asian ratkaisseelle tuomioistuimelle, tai sen kansliaan.

Tyytymättömyyden ilmoitus voidaan myös rajoittaa koskemaan vain osaa käräjäoikeuden ratkaisusta. Tällöin rajoitus tulee ilmoittaa tyytymättömyyden ilmoittamisen yhteydessä. Mikäli tyytymättömyyden ilmoitusta ei tehdä säädetyssä järjestyksessä, tai jos muutoksenhaku ei ole mahdollinen, ei tyytymättömyyden ilmoitusta hyväksytä. Tällaisesta tyytymättömyyden ilmoituksen hylkäävästä ratkaisusta tulee heti ilmoittaa asianosaisille kirjallisesti.

Asianosainen voi toki valitusajan kuluessa myös kirjallisesti ilmoittaa tyytyvänsä käräjäoikeuden ratkaisuun kokonaan tai osittain. Siinä tapauksessa, että asianosainen on ennen tällaista ilmoitusta jo tehnyt asiassa valituksen, katsotaan valitus peruutetuksi.

Valituskirjelmä

Kun käräjäoikeus on hyväksynyt asianosaisen tyytymättömyyden ilmoittamisen, tulee sen antaa asianosaiselle valitusosoitus. Valitusosoituksesta tulee ilmetä muun muassa asiassa toimivaltainen muutoksenhakutuomioistuin sekä päivämäärä, jolloin valitusaika päättyy. Lisäksi siinä on selostettava säännökset valituksen perilleajamisesta eli loppuun saattamisesta, jatkokäsittelyluvasta ja lupaperusteista sekä valituskirjelmän sisällöstä ja liitteistä. Määräaika valituksen tekemiseen on 30 päivää siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu annettiin tai julistettiin.

Tämän jälkeen muutosta hakevan asianosaisen tulee laatia valituskirjelmä, joka on toimitettava käräjäoikeuteen edellä mainitun 30 päivän kuluessa. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan asianomaiselle hovioikeudelle, on mainittava käräjäoikeuden ratkaisu, johon muutosta haetaan, miltä kohdin käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta, mitä muutoksia käräjäoikeuden ratkaisuun vaaditaan tehtäviksi sekä ne perusteet, joilla muutosta vaaditaan, ja miltä osin käräjäoikeuden ratkaisun perustelut valittajan mielestä ovat virheelliset. Lisäksi valituskirjelmässä tulee mainita peruste jatkokäsittelyluvan myöntämiselle asiassa, jossa jatkokäsittelylupa tarvitaan, ja syyt, joiden nojalla valittaja katsoo perusteen olevan olemassa, jos ne eivät muuten ilmene kirjelmästä. Viimeiseksi valituskirjelmään tulee liittää ne todisteet, joihin halutaan nojautua, ja mitä kullakin todisteella halutaan näyttää toteen sekä mahdollinen pyyntö pääkäsittelyn toimittamisesta hovioikeudessa.

Valituksen ottaminen hovioikeuden käsittelyyn edellyttää kaikissa hakemus- ja riita-asioissa sekä suuressa osassa rikosasioita hovioikeuden myöntämää jatkokäsittelylupaa.

Valittajan vastapuolella on myös mahdollisuus vastavalituksen tekemiseen sen jälkeen, kun alkuperäinen valitusaika on kulunut umpeen. Vastavalitus on tehtävä kahden viikon kuluessa siitä, kun alkuperäinen 30 päivän valitusaika on umpeutunut. Vastavalituksen tekeminen ei edellytä tyytymättömyyden ilmoittamista.

Lopuksi

Käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta ensisijaisesti valittamalla ratkaisusta hovioikeuteen. Muutoksenhaku lähtee liikkeelle muutosta hakevan asianosaisen tyytymättömyyden ilmoittamisesta, jonka jälkeen käräjäoikeuden tulee antaa asianosaiselle valitusosoitus. Valitusosoituksessa esitettyjen muutoksenhakuohjeiden mukaisesti valittaja laatii hovioikeudelle osoitetun valituskirjelmän, jonka se toimittaa 30 päivän kuluessa käräjäoikeuden kansliaan, josta valituskirjelmä toimitetaan edelleen hovioikeuteen. Valituskirjelmässä tulee mainita muun muassa käräjäoikeuden ratkaisu, ja ratkaisun tarkemmat kohdat, joihin muutosta haetaan. Lisäksi siinä on kerrottava, minkälaista muutosta vaaditaan tehtäväksi sekä perusteet ja todisteet, joihin vaatimus nojaa. Suuressa osassa valituksia niiden käsittelemiseksi hovioikeudessa edellytetään myös, että hovioikeus myöntää valitukselle jatkokäsittelyluvan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lakimiehemme auttavat mielellään valitusasioihin liittyvissä kysymyksissä.
  • Lakimieheltä voi pyytää neuvoa muun muassa valituskirjelmän laatimisessa sekä sen arvioimisessa, minkälaiset mahdollisuudet valituksella on menestyä hovioikeudessa.

Varoitukset

  • Muutoksenhaussa on tärkeää noudattaa sille asetettuja määräaikoja. Käräjäoikeuden ratkaisusta ei lähtökohtaisesti saa enää muutoksenhakuajan umpeuduttua valittaa.
  • Valituskirjelmän muotoon ja sisältöön tärkeää panostaa, eikä ole muutoksenhakijan edun mukaista laatia liian laajaa ja yleisluontoista valituskirjelmää, jossa valituksen kannalta keskeisimmät perusteet jäävät epäselviksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]