Minilex - Lakipuhelin

Tuomion purkamisen määräaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ylimääräisiä muutoksenhakukeinoja ovat menetetyn määräajan palauttaminen, kantelu sekä tuomion purku. Tuomion purkaminen voi tulla kyseeseen silloin, kun asianosaisen käytettävissä ei enää ole mitään muuta yksinkertaisempaa muutoksenhakukeinoa. Lainvoimaisen tuomion purkaminen edellyttää, että sille tarkoin laissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Lisäksi tuomion purkamiselle on säädetty tietyt määräajat, joiden puitteissa purkua tulee hakea.

Lain mukaan lainvoiman saanut tuomio voidaan purkaa ensinnäkin, jos oikeuden jäsen, virkamies, syyttäjä, taikka asianosaisen avustaja tai edustaja on jutun yhteydessä syyllistynyt rikolliseen menettelyyn, jonka voidaan otaksua vaikuttaneen jutun lopputulokseen. Toiseksi tuomion purkaminen on mahdollista, jos asiassa todisteena käytetty asiakirja on ollut väärä, tai sisällöltään totuudenvastainen, taikka jos todistaja tai asiantuntija on tahallaan antanut perättömän lausuman. Tämä peruste edellyttää lisäksi, että asiakirjan tai lausuman voidaan otaksua vaikuttaneen jutun lopputulokseen. Kolmanneksi tuomion purkaminen voi tulla kyseeseen, jos sen jälkeen, kun tuomio on saanut lainvoiman, vedotaan seikkaan tai todisteeseen, jota ei aiemmin ole esitetty, ja sen esittäminen todennäköisesti olisi johtanut toiseen lopputulokseen. Tämän perusteen kohdalla tulee ottaa huomioon prekluusiosäännöt, joiden mukaan tahdonvaltaisissa riita-asioissa eli asioissa, joissa sovinto on sallittu, todisteet tulee esittää tietyssä vaiheessa oikeudenkäyntiä, jonka jälkeen niihin ei voi enää vedota. Todisteet siis prekludoituvat, ellei asiaosainen pysty näyttämään hyväksyttävää syytä sille, miksi todistetta ei ole esitetty ajoissa. Viimeiseksi tuomio voidaan purkaa, jos tuomio perustuu tuomioistuimen ilmeisen väärään lain soveltamiseen. Nämä edellä mainitut perusteet koskevat kaikkia riita-asioita. Rikosasioiden osalta perusteet ovat pääasiassa samanlaiset, lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia riippuen siitä, puretaanko lainvoimainen tuomio syytetyn eduksi, vai vahingoksi.

Määräaika tuomion purkamiselle on pääsääntöisesti yksi vuosi siitä, kun hakija sai tiedon purkuperusteesta. Mikäli hakemus perustuu toisen rikolliseen menettelyyn, vuoden määräaika lasketaan siitä, kun tätä koskeva tuomio sai lainvoiman. Yhden vuoden määräaika koskee tuomion purkamisen hakemista riita-asiassa, taikka syytetyn vahingoksi, sekä menettämisseuraamusta koskevassa rikosasiassa vastaajan vahingoksi. Yhden vuoden määräaika luetaan kuitenkin aikaisintaan siitä, kun tuomio on saanut lainvoiman. Riita-asiassa tuomion purkamista on aina haettava viiden vuoden kuluessa siitä, kun tuomio on saanut lainvoiman. Tämän jälkeen tuomion purkamista voidaan hakea vain, jos hakemuksen tueksi esitetään erittäin painavia syitä.

Laissa säädetyt määräajat tuomion purkamiselle koskevat vain riita-asioita sekä rikosasioissa tuomion purkamista syytetyn vahingoksi. Rikosasiassa syytetyn eduksi haettavaan tuomion purkamiseen ei siis ole asetettu määräaikaa. Tuomion purkamista voidaan siis hakea koska tahansa, jos purkamista haetaan syytetyn eduksi. Tuomion purkamiselle ei ole määräaikaa myöskään silloin, jos jotakuta on oikeudenkäynnissä käsitelty toisena henkilönä tai väärällä nimellä.

Tuomion purkamista haetaan yleensä korkeimmalta oikeudelta ja hakemus on tehtävä kirjallisesti. Hakemuksessa on ensinnäkin oltava liitettynä tuomio, jonka purkamista haetaan. Myös ne kirjalliset todisteet, joihin tuomiossa viitataan, tulee liittää purkuhakemukseen. Hakemuksessa on lisäksi todettava purkuvaatimuksen perusteet ja todisteet, joihin vaatimus nojautuu.

Tuomion purkaminen edellyttää näin ollen, että purkamiselle on olemassa jokin laissa säädetty peruste. Nämä perusteet ovat jokseenkin erilaiset riita- ja rikosasioissa. Tuomion purku on ylimääräinen muutoksenhakukeino, joka on asianosaisen käytettävissä sitten, kun yksinkertaisempia oikeussuojakeinoja ei enää ole. Lainvoiman saaneen tuomion purkamista haetaan pääsääntöisesti korkeimmalta oikeudelta, ja sille on säädetty myös omat määräajat. Lainvoimaisen tuomion purkamista tulee riita-asiassa ja rikosasiassa syytetyn vahingoksi hakea yleensä vuoden kuluessa siitä, kun asianosainen sai tiedon purkamisen perusteesta. Tämä vuosi lasketaan kuitenkin aikaisintaan siitä päivästä lukien, kun tuomio sai lainvoiman.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Haettaessa lainvoiman saaneen tuomion purkamista, voi olla tarpeen turvautua lakimiehen apuun. Esimerkiksi purkuhakemuksen laatimisessa voi olla hyvä kysyä neuvoa asiantuntijalta. 

- Lakimiehemme vastaavat mielellään tuomion purkamiseen ja sen määräaikoihin liittyviin kysymyksiin. 

Varoitukset

- Tuomion purkamista haettaessa, kuten muussakin muutoksenhaussa, on aina tärkeää huomioida sille säädetyt määräajat hyvissä ajoin. Määräajan umpeuduttua ei tuomion purkua enää lähtökohtaisesti voi hakea, ellei sille osoiteta olevan erityisen painavia perusteita.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]