Minilex - Lakipuhelin

Ennakkopäätösvalitus ja tyytymättömyyden ilmoittaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkopäätösvalituksella tarkoitetaan sitä, että käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta hovioikeuden sijasta suoraan korkeimmalta oikeudelta. Ennakkopäätösvalitus edellyttää korkeimman oikeuden myöntämää valituslupaa sekä vastapuolen suostumusta. Vastapuolen suostumus tulee antaa joko kirjallisesti tai suullisesti käräjäoikeudessa. Suostumus saadaan peruuttaa seitsemän päivän kuluessa siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Korkein oikeus voi myöntää valitusluvan ennakkopäätösvalitukseen vain, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden takia on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Jos korkein oikeus ei myönnä asiassa valituslupaa, käräjäoikeuden päätös jää pysyväksi eikä siitä saa valittaa enää hovioikeuteen.

Asianosaisen, joka haluaa hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, on ilmoitettava siihen tyytymättömyytensä viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Jos muutoksenhakija haluaa tehdä ennakkopäätösvalituksen, siitä on ilmoitettava tyytymättömyyden ilmoittamisen yhteydessä ja samalla esitettävä vastapuolen suostumus ennakkopäätösvalitukseen. Jos vastapuolen suostumusta ei ole saatu tai se peruutetaan, tyytymättömyyden ilmoitus hyväksytään ns. tavalliseksi ilmoitukseksi ja muutoksenhakija voi valittaa asiasta hovioikeuteen.

Jos tyytymättömyyden ilmoitusta ei ole hyväksytty, siitä saa kannella korkeimpaan oikeuteen. Jollei kyse ole ennakkopäätösvalituksesta, kanteluviranomainen on hovioikeus. Kantelukirjelmä on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan ja määräaika sen toimittamiseen on 30 päivää siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Korkein oikeus asettaa tarvittaessa uuden määräajan valituksen tekemiselle, jos tyytymättömyyden ilmoitus on tehty laillisesti ja se olisi pitänyt hyväksyä. Jos tyytymättömyyden ilmoitus ennakkopäätösvalituksessa on hyväksytty, mutta vastapuoli katsoo, ettei ole antanut siihen suostumustaan, vastapuoli saa kannella hyväksymisestä korkeimpaan oikeuteen.

Muutoksenhakijan vastapuoli saa tehdä käräjäoikeuden ratkaisusta vastavalituksen, jos korkein oikeus myöntää hänelle luvan ennakkopäätösvalitukseen. Jos korkein oikeus ei myönnä muutoksenhakijalle valituslupaa, myös vastavalitus raukeaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]