- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Korkeimman oikeuden tärkeimpänä tehtävänä on antaa ennakkopäätöksiä, joilla ohjataan alempien tuomioistuinten ja muiden lainkäyttöelinten oikeuskäytäntöä sekä lain tulkintaa. Korkeinta oikeutta voidaan kutsua myös ennakkopäätöstuomioistuimeksi. Korkeimmassa oikeudessa on käytössä yleinen valituslupajärjestelmä, eli pääsääntöisesti kaikki korkeimpaan oikeuteen tulevat tapaukset edellyttävät valitusluvan saamista. Ainoa poikkeus valitusluvan pyytämiselle koskee niitä tapauksia, jotka hovioikeus on ratkaissut ensimmäisenä oikeusasteena. Tällöin valituslupaa ei tarvita, vaan muutosta voi hakea ilman sitä. Pääsääntöisesti hovioikeus on kuitenkin muutoksenhakutuomioistuin ja se ratkaisee vain harvat asiat ensimmäisenä oikeusasteena. Valitusluvan saaminen korkeimpaan oikeuteen on vaikeaa ja vain alle 10 prosentille hakemuksista myönnetään valituslupa. Valituslupahakemus ja valitus itsessään tulee tehdä huolellisesti ja tarkasti.
Lupaperusteet
Valituslupa voidaan myöntää kolmella perusteella. Ensimmäinen ja tärkein valitusluvan myöntämisen peruste on niin kutsuttu ennakkopäätösperuste. Sen mukaan valituslupa voidaan myöntää, jos asia on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi tärkeää saattaa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ennakkopäätösperuste on yleisin peruste valitusluvan saamiselle. Tällöin korkein oikeus siis ratkaisee lain tulkinnassa olevan epäselvyyden tai oikeuskäytännössä olevan ristiriidan antamalla asiasta ennakkopäätöksen. Valituksen tutkiminen ennakkopäätösperusteella ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että korkein oikeus tulisi muuttamaan hovioikeuden ratkaisua.
Toinen peruste valitusluvan myöntämiselle on niin kutsuttu purkuperuste. Sen mukaan valituslupa voidaan myöntää, jos siihen on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen sellaisen oikeudenkäynti- tai muun virheen vuoksi, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava. Valitusluvan myöntäminen purkuperusteella edellyttää vakavaa virhettä. Kolmas peruste valitusluvan myöntämiselle on muu painava syy. Tämä valituslupaperuste jättää korkeimmalle oikeudelle harkintavaltaa valituslupien myöntämiseen, mutta sitä sovelletaan käytännössä harvoin. Muu painava syy voisi kuitenkin tulla kysymykseen esimerkiksi tilanteissa, joissa hovioikeuden ratkaisu on selvästi virheellinen tai epäoikeudenmukainen.
Valituslupa voidaan myöntää myös osittain, jolloin se voidaan rajoittaa koskemaan esimerkiksi tiettyä rikosasian syytekohtaa tai riita-asian vaatimusta. Valituslupa voidaan rajoittaa myös koskemaan vain tiettyä oikeudellista kysymystä, jonka ratkaiseminen on tärkeää oikeuskäytännön ohjaamisen kannalta. Tällöin korkein oikeus voi perustaa ratkaisunsa valituksen kohteena olevassa hovioikeuden ratkaisussa todettuihin seikkoihin.
Menettely
Hovioikeuden tulee liittää antamaansa ratkaisuun valitusosoitus, josta käy ilmi ohjeet, joiden mukaan muutoksenhaussa tulee menetellä sekä myös ne edellytykset, joilla valituslupa voidaan korkeimmassa oikeudessa myöntää.
Valituslupahakemuksessa on mainittava se peruste, jolla valituslupaa haetaan, sekä syyt, joiden nojalla hakija katsoo, että valitusluvan myöntämiseen on tämä peruste. Hakemuksessa on siis yksilöitävä peruste, jolla valituslupaa haetaan, esimerkiksi ennakkopäätösperuste. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi on yksityiskohtaisesti perusteltava, miksi tämä peruste on olemassa ja miksi valituslupa tulisi myöntää. Esimerkiksi ennakkopäätösperusteella valituslupaa haettaessa hakijan on yksilöitävä se oikeudellinen ongelma, laintulkinnan epäselvyys tai oikeuskäytännön ristiriitaisuus, jonka perusteella korkeimman oikeuden tulisi antaa asiasta ennakkopäätös.
Valitus on tehtävä ja valituslupa pyydettävä 60 päivän kuluessa siitä päivästä, jona hovioikeus antoi ratkaisunsa. Korkeimmalle oikeudelle osoitettu muutoksenhakukirjelmä, joka koostuu lupahakemuksesta ja valituksesta, on toimitettava hovioikeuden kirjaamoon, josta se toimitetaan korkeimpaan oikeuteen. Lisäksi muutoksenhakukirjelmään tulee olla liitettynä ne asiakirjat, joista ilmeneviin seikkoihin hakija vetoaa perusteinaan.
Lopuksi
Korkeimman oikeuden tehtävänä on ohjata oikeuskäytäntöä ja sen yhtenäisyyttä antamalla ennakkopäätöksiä oikeuskäytännön kannalta merkittävissä laintulkintakysymyksissä. Kaikki korkeimpaan oikeuteen saapuvat valitukset edellyttävät täten valituslupaa, joka voidaan myöntää laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Yleisin peruste, jolla valituslupa korkeimmassa oikeudessa myönnetään, on ennakkopäätösperuste. Sen perusteella valituslupa myönnetään, kun asia on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi tärkeää saattaa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Valituslupa on mahdollista myöntää asiassa myös osittain. Sellaisissa poikkeustapauksissa, joissa hovioikeus on ratkaissut asian ensiasteena, valituslupaa ei vaadita haettaessa muutosta korkeimmasta oikeudesta.
Valituslupahakemuksen sisältöön kannattaa panostaa, sillä usein niissä esitetyt perusteet valitusluvan myöntämiselle jäävät liian yleispiirteisiksi tai muuten puutteellisiksi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.